SpaceX lansirao 60 satelita: Planeta će imati superbrz internet

Bez autora
Nov 13 2019

Američka privatna tehnološka kompanija "SpaceX" u svemir je lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom sveta. Raketa "Falcon 9", lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi, ponela je satelite u zemljinu orbitu.Misija, četvrta po redu, poznata kao "Starlink", ima cilj da postavi "sazvežđe" satelita. Prvi sateliti u svemir su lansirani 24. maja. Kompanija Elona Maska planira da postavi 12.000 "Starlink" satelita u orbitu. Kako prenosi agencija Dpa, taj broj bi se mogao popeti i do 40.000 satelita, koji će po isteku veka trajanja izgoreti u zemljinoj atmosferi.

SpaceX lansirao 60 satelita: Planeta će imati superbrz internetAmerička privatna tehnološka kompanija "SpaceX" u svemir je lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom sveta.

Raketa "Falcon 9", lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi, ponela je satelite u zemljinu orbitu.

Misija, četvrta po redu, poznata kao "Starlink", ima cilj da postavi "sazvežđe" satelita. Prvi sateliti u svemir su lansirani 24. maja.

Kompanija Elona Maska planira da postavi 12.000 "Starlink" satelita u orbitu.

Kako prenosi agencija Dpa, taj broj bi se mogao popeti i do 40.000 satelita, koji će po isteku veka trajanja izgoreti u zemljinoj atmosferi.

"Starlink" treba da omogući internet značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije on-line, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno, internet bi mogli da koriste i ostali žitelji planete, koji nisu zadovoljni radom postojećih operatera.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću meru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik