Španski premijer traži "Maršalov plan" za obnovu Evrope

Bez autora
Mar 24 2020

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je da se osmisli program poput Maršalovog plana za obnovu Evrope, koji bi se finansirao emitovanjem svojevrsnih korona-obveznica. Postojeća odluka Evropske centralne banke o otkupu obveznica u vrednosti 750 milijardi evra nije dovoljna, piše danas Večernji list.

“Ovo je kriza koja pogađa celu Evropsku uniju i moramo da artikulišemo veliki 'Maršalov plan' za obnovu. Ulažemo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnom nivou”, kaže španski premijer i dodaje da na umu ima panevropske obveznice, koje bi države članice izdavale udruženim snagama.

Ministri finansija EU u ponedeljak su održali video konferenciju, koju je vodio njihov hrvatski kolega Zdravko Marić iz zgrade Carinske uprave u Zagrebu, ali se juče nije očekivao dogovor o panevropskim obveznicama, već samo o ublažavanju principa predviđenih Paktom o stabilnosti i o rastu.

Već to je “samo po sebi” divovski korak jer prvi put u EU zemlje imaju mogućnost da odstupe od pravila o deficitu i javnom dugu: mogu da troše koliko hoće ili koliko nađu novca na tržištu.

Šef Evrogrupe Paolo Đentiloni, koji predsedava grupom ministara finansija iz evrozone, najavljuje da bi dogovor o novom fiskalnom oružju u borbi protiv korona virusa mogao da bude spreman do četvrtka, kada video konferenciju održavaju premijeri i predsednici 27 zemalja, navodi Večernji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik