Sprema se prodaja Kraljevske banke Škotske

Bez autora
Mar 28 2012

Britanska vlada vodi pregovore o prodaji značajnog dela vlasničkog udela u Kraljevskoj banci Škotske (RBS) Abu Dabiju. U izveštaju se navodi da Vlada, koja je vlasnik 82 odsto RBS, mesecima pregovara sa državnim fondom Abu Dabija, jednog od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata.Očekivana prodaja između 10 i 30 odsto udela Vladi će doneti gubitak, pošto akcije RBS danas vrede znatno manje nego kada ih je država kupila 2008. godine.

Sprema se prodaja Kraljevske banke ŠkotskeBritanska vlada vodi pregovore o prodaji značajnog dela vlasničkog udela u Kraljevskoj banci Škotske (RBS) Abu Dabiju.

U izveštaju se navodi da Vlada, koja je vlasnik 82 odsto RBS, mesecima pregovara sa državnim fondom Abu Dabija, jednog od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata.

BBC navodi da će očekivana prodaja između 10 i 30 odsto udela Vladi doneti gubitak, pošto akcije RBS danas vrede znatno manje nego kada ih je država kupila 2008. godine.

Britanska vlada je pre četiri godine uložila 45,5 milijardi funti novca poreskih obveznika u ovu banku, kako bi sprečila njenu propast. RBS je došla na ivicu bankrota kada je preuzela holandsku banku ABN Amro.

Ministarsvo finansija kupilo je akcije RBS po ceni od 50 penija, što je skoro dvostruko više nego što one vrede danas.

Državni fond Abu Dabija najveća je finansijska institucija ove vrste u svetu, a prodaja dela vlasništva nad RBS poslala bi poruku da britanska država ne želi da ostane dugoročni vlasnik ove banke.

Portparol Ministarstva finansija rekao je da Vlada želi da "obnovi i oporavi RBS kako bi ona mogla da podrži britansku ekonomiju u budućnosti".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik