"Standard i purs" preti da će smanjiti kreditni rejting "Fijata"

Bez autora
Feb 06 2012

Rejting agencija "Standard i purs" zapretila je danas da će smanjiti kreditnu sposobnost italijanske kompanije "Fijat" zbog usporene prodaje u Evropi i Brazilu, kao i zbog prevelikog oslanjanja kompanije na američkog partnera "Krajsler".Akcije italijanskog auto-giganta naglo su pale nakon saopštenja rejting agencije, za 3,26 odsto, na 4,51 evra u jutrošnjoj trgovini, dok je indeks FTSE na Milanskoj berzi smanjen za 0,94 odsto. "Fijat" je jedna od najznačajnijih kompanija u ukupnoj italijanskoj industriji.

Rejting agencija "Standard i purs" zapretila je danas da će smanjiti kreditnu sposobnost italijanske kompanije "Fijat" zbog usporene prodaje u Evropi i Brazilu, kao i zbog prevelikog oslanjanja kompanije na američkog partnera "Krajsler".

Akcije italijanskog auto-giganta naglo su pale nakon saopštenja rejting agencije, za 3,26 odsto, na 4,51 evra u jutrošnjoj trgovini, dok je indeks FTSE na Milanskoj berzi smanjen za 0,94 odsto.

"Fijat" je jedna od najznačajnijih kompanija u ukupnoj italijanskoj industriji, podsećaju agencije.

"Standard i purs" smatra da će slabljenje tražnje na prezasićenom evropskom tržištu automobila, posebno u Italiji, najverovatnije uticati na pad profita i priliva svežeg novca u "Fijatu". Istovremeno, Brazil, "Fijatovo" najveće tržište, centar je sve veće konkurencije koja podriva "Fijatov" vodeći tržišni udeo, stoji u saopštenju.

Agencija veruje da će zbog takvog privrednog okruženja pogoršati "Fijatove" poslovne performanse u 2012. godini.

"Standard i purs" je odredio "Fijatov" BB dugoročni kreditni rejting i BB rejting na kompanijine neosigurane hartije od vrednosti sa negativnim implikacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik