Strah gura zlato preko rekorda

Bez autora
Aug 09 2011

Vrednost zlata na berzi u Njujorku skočila je i postigla novi rekord od 1.704 dolara za finu uncu. Nasuprot zlatu vrednosti akcija na svetskim berzama ponovo su u padu. Izgleda da je strah zbog smanjenja kreditnog rejtinga SAD prevagnuo nad olakšanjem posle odluke Evropske centralne banke da kupi italijanske i španske obveznice kako bi pomogla tim zemljama da izbegnu bankrot.Investitori pojačano ulažu u zlato pre svega zbog bojazni od posledica dužničke krize u evrozoni, ali i zabrinjavajuće situacije na tržištu rada u SAD.

Strah gura zlato preko rekordaSnižavanje kreditnog rejtinga Amerike pogodilo je berze širom sveta, a investitori i centralne banke traže sigurno utočište za svoj kapital - zlato, koje je, za finu uncu, dostiglo cenu od 1.704 dolara.

Vrednost zlata na berzi u Njujorku skočila je i postigla novi rekord od 1.704 dolara za finu uncu.

Nasuprot zlatu vrednosti akcija na svetskim berzama ponovo su u padu. Izgleda da je strah zbog smanjenja kreditnog rejtinga SAD prevagnuo nad olakšanjem posle odluke Evropske centralne banke da kupi italijanske i španske obveznice kako bi pomogla tim zemljama da izbegnu bankrot.

Investitori pojačano ulažu u zlato pre svega zbog bojazni od posledica dužničke krize u evrozoni, ali i zabrinjavajuće situacije na tržištu rada u SAD.

Prethodna rekordna cena zabeležena je na američkom tržištu juče, kada je fina unca zlata prodavana za 1.663 dolara.

Uprkos činjenici da nikada formalno nije povezano ni sa jednom valutom, većina zemalja čuva svoje rezerve u zlatu, pošto ne gubi na vrednosti tokom godina.

Zlato je sada za više od 100 odsto skuplje nego pre dve godine, a tržišni stručnjaci ocenjuju da će njegova cena i dalje "ići u vis", sve dok se ne saniraju posledice dužničke krize u Evropi i SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik