Sve više Britanaca želi da kupi nov automobil

Bez autora
Aug 23 2010

Suma koju britanski građani planiraju da izdvoje za nabavku novih automobila dostigla je najviši nivo u poslednje tri godine, proizilazi iz najnovijeg istraživanja finansijskog servisa "Sajnsburi fajnans". Istraživanje je pokazalo da su Britanci, koji bi želeli da kupe novi, ili korišćeni automobil u narednih šest meseci, spremni da izdvoje ukupno 51 milijardu funti.To je prvi put od septembra 2007. godine da su očekivanja ulaganja dostigla 50 milijardi funti u šestomesečnom periodu. Za 17 odsto je povećan broj lica koja planiraju da promene kola u najrednih pola godine, što je, takođe, najveći nivo u poslednje tri godine.

Sve više Britanaca želi da kupi nov automobilSuma koju britanski građani planiraju da izdvoje za nabavku novih automobila dostigla je najviši nivo u poslednje tri godine, proizilazi iz najnovijeg istraživanja finansijskog servisa "Sajnsburi fajnans".

Istraživanje je pokazalo da su Britanci, koji bi želeli da kupe novi, ili korišćeni automobil u narednih šest meseci, spremni da izdvoje ukupno 51 milijardu funti.

To je prvi put od septembra 2007. godine da su očekivanja ulaganja dostigla 50 milijardi funti u šestomesečnom periodu.

Za 17 odsto je povećan broj lica koja planiraju da promene kola u najrednih pola godine, što je, takođe, najveći nivo u poslednje tri godine.

U periodu od septembra 2009. do febaruara 2010. godine svega 11 odsto pojedinaca je izjavilo da namerava da kupi nova, ili polovna kola.

Istraživanje je pokazalo da su najspremniji za velike izdatke kupci na jugoistoku Engleske koji nameravaju da izdvoje ukupno 11,2 milijarde funti za promenu automobila u narednih šest meseci, za razliku od onih u Jorkširu koji bi izdvojili 1,8 milijardi funti za kupovinu kola u sledećih pola godine.

Šef kreditnog odeljenja "Sajnsburija" Stiven Bejli rekao je da se indeks očekivane kupovine novih kola računa već sedam godina i da najnoviji rezultati pokazuju da posle stagnacije ponovo raste broj lica koja žele da kupe novo vozilo.

Takođe je registrovan porast planirane kupovine skupljih automobila, što je dobra vest za automobilsku industriju u celini i sugeriše da ukidanje sistema unapređenja isporuka po sistemu "staro za novo" nije, kako se strahovalo, dovelo do pada broja kupaca koji žele da promene vozilo. Istražvanje je obuhvatilo ukupno 1.994 pojedinaca.

Proizvodnja kola u Britaniji pala je prvi put ove godine u julu, kada je montirano nešto preko 98.000 automobila, za oko 8,9 odsto manje u odnosu na isti lanjski mesec, prema podacima Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT). Do smanjivanja proizvodnje došlo je posle osmomesečnog uzastopnog rasta montaže kola.

Šef SMMT-a Pol Everit smatra da je do smanjivanja izrade kola došlo posle očekivanog pada tražnje, nakon ukidanja sistema "staro za novo" u avgustu ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik