Svetska banka pokrenula program utvrđavanja vrednosti prirodnog bogatstva zemalja

Bez autora
Nov 03 2010

Svetska banka je pokrenula program čiji je cilj pomoć zemljama da utvrde vrednost svog prirodnog bogatstva kao što to čine kod izračunavanja bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ovaj program treba da doprinese nastojanjima da se zaustavi uništavanje šuma, močvara i morskih grebena.Petogodišnjim pilot-projektom koji su podržali Indija, Meksiko i niz drugih zemalja želi se uvrstiti prirodno bogatstvo u nacionalne račune kako bi se obuhvatile celokupne koristi od usluga poput zaštite obala pod mangrovim šumama, odnosno rečnih područja koja opškrbljuju gradove vodom i podupiru uzgoj poljoprivrednih kultura.

Svetska banka pokrenula program utvrđavanja vrednosti prirodnog bogatstva zemaljaSvetska banka je pokrenula program čiji je cilj pomoć zemljama da utvrde vrednost svog prirodnog bogatstva kao što to čine kod izračunavanja bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

Ovaj program treba da doprinese nastojanjima da se zaustavi uništavanje šuma, močvara i morskih grebena.

Petogodišnjim pilot-projektom koji su podržali Indija, Meksiko i niz drugih zemalja želi se uvrstiti prirodno bogatstvo u nacionalne račune kako bi se obuhvatile celokupne koristi od usluga poput zaštite obala pod mangrovim šumama, odnosno rečnih područja koja opskrbljuju gradove vodom i podupiru uzgoj poljoprivrednih kultura.

Ovo je pokušaj da se stvori nešto što niko pre nije pokušao, a to je globalno partnerstvo koje iz temelja može da izmeni načine vrednovanja nacionalnih ekosistema.

Više od 100 ministara okupilo se u Nagoji na UN-ovoj konferenciji čiji je cilj postići istorijski sporazum o novim ciljevima do 2020. godine kako bi se suzbio ubrzan nestanak biljnih i životinjskih vrsta, prouzrokovan uništavanjem šuma, zagađenjem, prekomernim lovom i klimatskim promenama.

Ciljevi koje bi ministri trebalo da dogovore uključuju uvrstavanje vrednosti biološke raznolikosti u državne razvojne programe, a moguće i u nacionalne račune.

Važno je, najpre, za ministarstva ekonomije da imaju računovodstveno merilo pomoću kojeg uz ekonomsku mogu izračunati i vrednost prirodnog bogatstva zemalja. To nije univerzalni lek za sve probleme, već način da se ljudima pomogne da bolje shvate ekonomsku vrednost prirodnog bogatstva.

I dok ekonomisti pokušavaju da utvrde formulu za izračunavanje vrednosti prirode, naučnici muku muče kako bi sastavili celoviti prikaz čitavog niza životinjskih i biljnih vrsti u svetu, s obzirom da im zbog klimatskih promena, eksploatacije i zagađenja preti masovno izumiranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik