Tajna uspeha "Džej Pi Morgana"

Bez autora
Apr 14 2011

Glavna tema među analitičarima na Volstritu je vest da je druga po veličini američka banka "Džej Pi Morgan Čejs" uspela da poveća profit za 67 odsto. Analitičari se, međutim, pitaju da li je takav rezultat moguće ponoviti. U odnosu na prvi kvartal prethodne godine, "Džej Pi Morgan" je profit povećao za dve trećine.Ta banka je prva među velikim finansijskim institucijama objavila kvartalni izveštaj. Međutim, glavni razlog za sjajan poslovni rezultat ne leži u tradicionalnom načinu na koji banke prave profit - u povećanju obima kredita.

Tajna uspeha "Džej Pi Morgana"Glavna tema među analitičarima na Volstritu je vest da je druga po veličini američka banka "Džej Pi Morgan Čejs" uspela da poveća profit za 67 odsto. Analitičari se, međutim, pitaju da li je takav rezultat moguće ponoviti.

Posle informacije da je druga po veličini američka banka "Džej Pi Morgan Čejs" uspela da poveća profit za čak 67 odsto, dva pitanja su glavna tema među analitičarima i investitorima na Volstritu - kako je profit ostvaren i da li ga je moguće ponoviti?

U odnosu na prvi kvartal prethodne godine, "Džej Pi Morgan" je profit povećao za dve trećine, saopštila je ta banka, koja je prva među velikim finansijskim institucijama objavila kvartalni izveštaj.

Međutim, glavni razlog za sjajan poslovni rezultat ne leži u tradicionalnom načinu na koji banke prave profit - u povećanju obima kredita.

Banka je, naime, odvojila 5,8 milijardi dolara manje kao rezervu za pokrivanje kreditnih gubitaka, što joj je omogućilo da ostvari profit. Sa druge strane, prihod banke opao je za osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupno, u odnosu na prošlogodišnjih 3,3 milijarde dolara, "Džej Pi Morgan Čejs" je zaradila 5,6 milijardi dolara. To znači da su zaradili oko 1,28 dolara po akciji, iako su analitičari predviđali da profit po akciji neće biti veći od 1,15 dolara.

Banka je ostvarila i solidan rast prihoda u oblasti investicionog bankarstva, a smanjila je i gubitke u poslovanju s kreditnim karticama.

Izvršni direktor banke Džejmi Dimon, jedan od najzaslužnijih što je banka lakše prošla kroz period krize, najavio je da će banka ove godine kupiti akcije u vrednosti od najmanje tri milijarde dolara.

Na vest o profitu druge po veličini američke banke pozitivno su reagovale svetske berze, što je značajna promena samo dan pošto je zabrinutost zbog nuklearne krize u Japanu dovela do slabljenja tržišta.

U Sjedinjenim Američkim Državama je indeks Dau Džons porastao za 0,4 odsto, dok je Standard end purs 500 uvećan za 0,5 odsto, a slično su reagovale i ostale berze.

Kako je "Džej Pi Morgan" prva velika finansijska institucija koja je objavila kvartalni izveštaj, analitičari i investitori očekuju da bi to moglo da nagovesti i rezultate ostalih banaka, ali i da odslika stanje ekonomije u celini.

Međutim, naličje ove priče je činjenica da je za jedan odsto smanjen broj novoodobrenih kredita, a, kako navode pojedini analitičari, glavni posao banke je da profit ostvaruje upravo na pozajmicama.

"Očigledno je da "Džej Pi Morgan" ne može u budućnosti da računa na to da će zaraditi tako što će da izdvaja manje novca za pokrivanje loših pozajmica", kaže za Rojters stručnjak Šon Egan i dodaje da će banka morati značajno da poveća obim kredita, kako se njena poslovna situacija ne bi preokrenula.

Drugi problem je to što se banka suočava sa velikim gubicima kada je reč o hipotekama, jer je banka morala da izdvoji 1,1 milijardu dolara za pokrivanje gubitaka loših plasmana u toj oblasti.

Pozitivno je, međutim, kako navodi direktor Džejmi Dimon, to što se sve više smanjuje broj klijenata koji kasne sa otplatama dugova.

Sveukupno, dobri poslovni rezultati "Džej Pi Morgana" mogu, kako navode analitičari, da budu pozitivan nagoveštaj i kada je reč o celom finasijskom sektoru, ali niko još nije siguran da je zaista došlo vreme da se "klade" na banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik