"Tojota" se sama vozi

Bez autora
Jul 21 2011

Japanska "Tojota" razvila je novu tehnologiju bezbednosti vozila koja preuzima kontrolu upravljača tako da automobil može da skreće i u situacijama kad nije u stanju da se zaustavi pre mogućeg incidenta. "Tojota" je danas praktično pokazala deo te nove tehnolgije bezbednosti automobila novinarima u Susonou, u blizini Fudžija, zapadno od Tokija.U njenom najnovijem pre-kolizionom sistemu "Tojota" koristi kamere i super osetljive radare nazvane "milimetarski talas", oba uređaja smeštena na prednjem delu vozila, za otkrivanje mogućeg sudara, kao u slučaju kada pešak prelazi ulicu.

"Tojota" se sama voziJapanska "Tojota" razvila je novu tehnologiju bezbednosti vozila koja preuzima kontrolu upravljača tako da automobil može da skreće i u situacijama kad nije u stanju da se zaustavi pre mogućeg incidenta.

"Tojota" je danas praktično pokazala deo te nove tehnolgije bezbednosti automobila novinarima u Susonou, u blizini Fudžija, zapadno od Tokija.

U njenom najnovijem pre-kolizionom sistemu "Tojota" koristi kamere i super osetljive radare nazvane "milimetarski talas", oba uređaja smeštena na prednjem delu vozila, za otkrivanje mogućeg sudara, kao u slučaju kada pešak prelazi ulicu.

Nije ništa novo da automobili najnovije tehnolgije mogu da usporavaju vožnju ili da se automatski zaustavljaju ispred nekog objekta, ili pešaka, u anticipaciji mogućeg sudara. Ali, "Tojotin" pre-kolizioni sistem može da kontroliše i upravljački sistem, uz pomoć kamera i super ostetljivih radara.

Japanska kompanija odbila je da kaže kada će se novi bezbednosti sistem ponuditi u komercijalnim modelima.

"Tojota" je saopštila da je njen cilj da na "nulu" smanji fatalne događaje i povrede, ali nije navela kada će taj cilj biti postignut. Zaštita pešaka je najveći cilj, saopštila je "Tojota".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik