Tramp dao blagoslov da Orakl kupi Tik-Tok

Bez autora
Sep 20 2020

Američki predsednik Donald Tramp dao je zeleno svetlo za finalizovanje ugovora između većinskog vlasnika aplikacije Tik-Tok, kineskog „Bajtdensa“, i američke kompanije „Orakl“.

Ministarstvo trgovine SAD potvrdilo je da će odložiti zabranu distribucije popularne aplikacije na onlajn prodavnicama za sedam dana. Zabrana je trebalo sutra da stupi na snagu.

„Bajtdens“ će nastaviti da bude većinski vlasnik Tik-Toka pod novim ugovorom, koji je Tramp odobrio, navodi Si-En-En.

„Dao sam svom blagoslov. Ukoliko uspeju da se dogovore, sjajno. Ako ne, to je takođe u redu“, rekao je američki predsednik.

U novi ugovor biće uključen i „Volmart“, rekao je Tramp, ističući da će „bezbednost biti stopostotna“.

Prvi čovek Bele kuće takođe je dodao da će ugovorom američki obrazovni sistem dobiti 5 milijardi dolara, ali nije precizirao koja kompanija će uplatiti novac.

Trampov blagoslov došao je nekoliko sati pre implementacije mera kojima bi distribucija, odnosno daunloud, Tik-Toka na američkim onlajn prodavnicama Ep stor i Gugl plej bio zabranjen.

Šta dogovor podrazumeva

Prema pregovorima između kineskog „Bajtdensa“ i američkog „Orakla“, biće osnovana nova kompanija „Tik-Tok global“, sa sedištem u SAD, većina članova upravnog odbora biće Amerikanci, kao i izvršni direktor i stručnjak za bezbednost.

„Orakl“ i „Volmart“ će preuzeti vlasništvo 20 odsto nove kompanije, odnosno 12,5 i 7,5 odsto. Za skladištenje ličnih podataka korisnika biće zadužen „Orakl“, koji će imati pravo inspekcije izvornog koda (source code).

Iako dogovor ne ispunjava Trampovu prvobitnu nameru o preuzimanju čitavog poslovanja Tik-Toka na tlu SAD, američki predsednik je čini se zadovoljan jer će nova kompanija stvoriti 25.000 novih radnih mesta i platiti pet milijardi dolara poreza.

Kao aplikacija za deljenje kratkih video-snimaka i kompilacija, Tik-Tok je postao veoma popularan proteklih nekoliko godina i ima oko 800 miliona aktivnih korisnika.

Aplikacija prikuplja ogromne količine korisničkih podataka, uključujući ne samo lične podatke, već i istoriju pretrage, komentarisanja, lokacija korisnika, modela telefona...

Tramp je još krajem jula rekao da je zabrinut za bezbednost prikupljenih podataka američkih građana od strane kineske kompanije, a već u avgustu objavio da planira da zabrani aplikaciju u SAD ukoliko se ne postigne dogovor kojim bi neka američka kompanija imala kontrolu nad prikupljenim podacima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik