Tramp: SAD postigle trgovinski sporazum sa Kinom

Bez autora
Dec 15 2019

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih, napisao je Tramp na Tviteru. Kaznene tarife utvrđene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor.

Tramp: SAD postigle trgovinski sporazum sa KinomAmerički predsednik Donald Tramp objavio je danas da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

"Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

"Kaznene tarife utvrđene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor. Odmah ćemo početi pregovore o fazi II, umesto da čekamo do izbora 2020. godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam!", tvitovao je Tramp.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da "znatno" modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma s Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga.

Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 milijardi dolara američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vredne 120 milijardi dolara smanjiti na 7,5 procenata, navodi se u saopštenju USTR-a, prenosi britanska agencija.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahteva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga, deviznog kursa. Dogovor takođe uključuje "snažan sistem za rešavanje sporova“, saopšteno je iz USTR.

Lajtizer: Sporazum s Kinom biće potpisan u januaru u Vašingtonu

Sjedinjene Države i Kina se nadaju da će potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma u januaru, izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Latizer, prenosi CNBC, primećujući da je to "gotovo dve godine nakon što je predsednik Donald Tramp pokrenuo svoj trgovinski rat".

Lajtizer, jedan od vodećih pregovarača u razgovorima sa kineskim zvaničnicima, takođe je rekao novinarima da je mudro ostati i dalje skeptičan u pogledu toga da li će Kina ispuniti izvesne delove sporazuma, te da neće biti novih carina sve dok Kina pokazuje dobru volju u pregovorima.

On je dodao da će potpisivanje biti u Vašingtonu na ministarskom nivou i da neće uključiti Trampa i kineskog predsednika Si Đinpinga.

To smanjenje stupiće na snagu 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, rekao je Lajtizer.

Potvrdio je, takođe da pregovori o sledećoj fazi potencijalnog sveobuhvatnog sporazuma neće čekati do američkih predsedničkih izbora 2020. godine.

Prema rečima Lajtizera, Kina se obavezala na kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti 40 milijardi dolara, mada će, kako je poručio, administracija "dati sve od sebe" kako bi se došlo do 50 milijardi dolara, što je iznos koji sam Tramp traži.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik