Tražnja akcije Alibabe na Honkonškoj berzi dostigla 12,9 milijardi dolara

Bez autora
Nov 20 2019

Tražnja za akcijama kineske kompanije "Alibaba" dostigla je na javnoj ponudi na Honkonškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara.To je najvredniji listing u tom gradu u poslednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu. U saopštenju "Alibabe" se navodi da je kompanija utvrdila cenu na 176 honkonških dolara - 22,49 američkih dolara po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze.

Tražnja akcije Alibabe na Honkonškoj berzi dostigla 12,9 milijardi dolaraTražnja za akcijama kineske kompanije "Alibaba" dostigla je na javnoj ponudi na Honkonškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara, javlja agencija Rojters.

To je najvredniji listing u tom gradu u poslednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju "Alibabe" se navodi da je kompanija utvrdila cenu na 176 honkonških dolara (22,49 američkih dolara) po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze.

To znači da će "Alibaba" sa planiranim obimom emisije prikupiti najmanje 88 milijardi honkonških dolara (11,3 milijarde američkih dolara), navodi britanska agencija.

Međutim, ukoliko kompanija primeni takozvanu "greenshoe" opciju, odnosno odredbu iz ugovora o IPO-u koja emiteru dozvoljava da investitorima proda više akcija nego što je planirao ako interesovanje bude veće od očekivanog, debi "Alibabe" na Honkoškoj berzi bi mogao da dostigne ukupan iznos do 12,9 milijardi američkih dolara.

Kompanija "Alibaba" je, takođe, kao oznaku za svoje akcije odabrala berzanski kod "9988", koji kombinuje dva najsrećnija broja u kineskoj kulturi koja zajedno simbolišu dugotrajan prosperitet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik