Trka za poslom u Japanu

Bez autora
Mar 21 2010

Posle duboke recesije, trka za posao u Japanu sve je oštrija. Druga ekonomija sveta beleži rekordnu nezaposlenost od 5,5 odsto. Da na tržištu rada ima mesta najviše za mlade i obrazovane, potvrđuje i jedna kompanija za maloprodaju, koja je zaposlila nekoliko stotina diplomaca.Tradicionalnom pesmom i zakletvom na vernost kompaniji ,,Sevn&ilevn,, sedamsto mladih pripravnika ušlo je u poslovni svet. Atmosfera na prijemu u Tokiju ne čudi, jer je ona deo jedinstvene korporativne kulture zemlje izlazećeg sunca, u kojoj su tradicija i lojalnost porodoci i društvu- imperativ.

Trka za poslom u JapanuTržište rada u Japanu i samo pogođeno svetskom ekonomskom krizom u najtežoj je situaciji u poslednje dve decenije. Zato je i u Japanu vest da je neka firma odjednom zaposlila 700 mladih i obrazovanih ljudi.

Posle duboke recesije, trka za posao u Japanu sve je oštrija. Druga ekonomija sveta beleži rekordnu nezaposlenost od 5,5 odsto. Da na tržištu rada ima mesta najviše za mlade i obrazovane, potvrđuje i jedna kompanija za maloprodaju, koja je zaposlila nekoliko stotina diplomaca.

Tradicionalnom pesmom i zakletvom na vernost kompaniji ,,Sevn&ilevn,,  sedamsto mladih pripravnika ušlo je u poslovni svet. Atmosfera na prijemu u Tokiju ne čudi, jer je ona deo jedinstvene korporativne kulture zemlje izlazećeg sunca, u kojoj su tradicija i lojalnost porodoci i društvu- imperativ.

"Kao da sam se vratio u osnovnu školu. Dobro je biti i raditi u grupi", kaže jedan od novozaposlenih Masato Takura.

Jedinstvo vizija i normi, koje se gradi godinama, potvrđuju i tradicionalne vežbe opuštanja, pokazane novozaposlenima da bi se razbila trema od prvog radnog dana.

"Posle ovakvog prijema, uverena sam da ćemo napredovati", očekuje Jukako Hajakava.

Mariko Išihara sa olakšanjem govori : "Mnogo mi je lakše kad imam posao. Mnogi moji prijatelji su još bez posla i nadam se da će ga brzo naći".

Prošle godine kompanija je zaposlila 1200 pripravnika, ali je sada zbog krize broj novoprimljenih smanjen.

Direktor Tošifumi Suzuki smatra da sektor trgovine u Japanu tek treba da se oporavi i da je  prijemom novih ljudi njegova kompanija napravila veliki korak.

Zbog globalne ekonomske krize i pada ulaganja, koja su bila glavni motor rasta japanske ekonomije, uslovi na tržištu rada u Japanu najteži su u poslednjih 20 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik