Tromesečni gubitak Dženeral motorsa 758 miliona dolara

Bez autora
Jul 30 2020

Kompanija Dženeral Motors (GM) zabeležila je neto gubitak u drugom tromesečju od 758 miliona dolara, ili 56 centi po akciji, u odnosu na profit od 2,4 milijarde dolara ili 1,66 dolara po akciji u istom periodu 2019. godine.

Na prilagođenoj osnovi, negativan finansijski rezultat iznosi 806 miliona dolara, a kada se isključe jednokratne stavke gubitak iznosi 50 centi po akciji, dok su analitičari očekivali gubitak od 1,77 dolara po akciji, prenosi Rojters.

Finansijska direktorka GM-a, Divija Surjadevara, izjavila je na konferenciji za novinare da bi, ako ekonomija SAD nastavi da se oporavlja od korona krize i ako ne bude novih obustava proizvodnje u auto industriji, kompanija mogla da generiše dovoljno gotovine za otplatu zajma od 16 milijardi dolara do kraja godine.

Američki proizvođač automobila broj 1 nije izneo prognozu o zarade za celu godinu, ali je naveo da je u bilansu stanja na kraju drugog kvartala imao 30,6 milijardi dolara u gotovini.

Surjadevara je navela da bi GM trebalo da otplati rivolving kreditnu liniju od 16 milijardi dolara do kraja 2020, što je akcija koja opet zavisi od nastavka ekonomskog oporavka i od toga da li će godišnja prodaja novih vozila američke automobilske industrije dostići 14 miliona jedinica ove godine.

Dodala je da je u drugom kvartalu GM registrovao znake oporavka prometa u svojoj maloprodaji nakon pada od 35 posto u aprilu u odnosu na isti mesec 2019. godine, budući da je taj pad u maju i junu ublažen na 20 odsto, prenosi Tanjug.

Takođe je navela da je GM tokom drugog tromesečja rasprodao preostale akcije u kompaniji za deljenje vožnje Lift.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik