Turska pokreće svoj strateški projekat - Kanal Istanbul

Bez autora
Dec 22 2019

Predsednik Turske Erdogan izjavio je u Istanbulu kako će u narednih nekoliko nedelja biti raspisan tender i početi s realizacijom projekta "Kanal Istanbul". U narednim sedmicama ćemo raspisati tender i, ako Bog da, započinjemo s projektom 'Kanal Istanbul'.Nije reč o projektu koji je pokrenut pre sedmicu ili godinu dana, ovo je korak koji je napravljen u poslednjim mesecima mog mandata kao gradonačelnika Istanbula, rekao je Erdogan. Kako javlja Agencija Anadolija, Erdogan je u subotu u Istanbulu govorio na susretu s turskim izvoznicima, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja. Govorio je i o projektu "Kanal Istanbul".

Turska pokreće svoj strateški projekat - Kanal IstanbulPredsednik Turske Erdogan izjavio je u Istanbulu kako će u narednih nekoliko nedelja biti raspisan tender i početi s realizacijom projekta "Kanal Istanbul".

"U narednim sedmicama ćemo raspisati tender i, ako Bog da, započinjemo s projektom 'Kanal Istanbul'. Nije reč o projektu koji je pokrenut pre sedmicu ili godinu dana, ovo je korak koji je napravljen u poslednjim mesecima mog mandata kao gradonačelnika Istanbula", rekao je Erdogan.

Kako javlja Agencija Anadolija (AA), Erdogan je u subotu u Istanbulu govorio na susretu s turskim izvoznicima, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja. Govorio je i o projektu "Kanal Istanbul".

"Kanal Istanbul" jedan je od strateških velikih projekata u Turskoj i planira da eliminiše rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, posebno saobraćanje tankerima preko Bosfora.

Prema informacijama turskih zvaničnika, šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte na Bosforu od 1960-ih godina.

Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Erdogan je govorio i o turskoj ekonomiji, te poručio kako je njegova zemlja čvrsto posvećena cilju da svoj izvoz poveća na 500 milijardi dolara.

"Nikada nismo bili bliži cilju velike i snažne Turske", poručio je Erdogan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik