Turska testira prvi električni voz domaće proizvodnje

Bez autora
Jun 30 2020

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank izjavio je da je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće proizvodnje koji bi do kraja godine trebalo da bude u upotrebi, javlja agencija Anadolija (AA).

U fabrici Tuvasas u Sakarji počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima, navodi se u informaciji, prenosi portal biznisinfo.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank istakao je da se radi o istorijskom danu i podvigu turske industrije koja, kako je naveo, beleži velike uspehe u razvoju nacionalnih resursa.

"Uprkos pandemiji Kovid-19, marljivi radnici su u maju spustili na šine turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u avgustu će početi i testiranje na železnici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos u svakom pogledu", rekao je Varank.

Dodao je da se očekuje da će električni voz biti u upotrebi do kraja ove godine.

Najavljujući dodatna ulaganja u sektor železnice, Varank je rekao da Turska želi da vlastitim resursima podmiruje domaće potrebe, ali i da uđe u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu.

Istakao je da je nacionalna odbrambena industrija Turske primer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, navodeći kao primer proizvodnju bespilotnih letelica za potrebe turske vojske.

"Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 km na sat", poručio je Varank.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik