Turska u Crnom moru našla više gasa nego što se mislilo?

Bez autora
Oct 19 2020

Glavno nalazište prirodnog gasa koje je Turska otkrila letos u Crnom moru veće je nego što se mislilo, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

U avgustu je Ankara objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog gasa u svojoj istoriji, procenivši vrednost pronađene količine "plavog zlata" na 320 milijardi kubnih metara, piše Hina.

"Onde ima dodatnih 85 milijardi kubnih metara, tako da rezerve prirodnog gasa sada iznose ukupno 405 milijardi kubnih metara", rekao je Erdogan na brodu za bušenje gasa Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem.

 Potvrdio je da će snabdevanje turskih domova tim gasom započeti 2023. godine. Njegova najava je usledila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet, te da smanji zavisnost zemlje o uvozu prirodnog gasa, što negativno utiče na njenu krhku ekonomiju, prenosi Indikator.

Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a gotovo ga u celosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tela za tržište energije (EPDK), to ukupno iznosi oko 11 milijardi evra.

Paralelno sa istraživanjima u Crnom moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gde je otkriće ogromnih rezervi prirodnog gasa poslednjih godina podstaklo apetite svih priobalnih država.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik