U Danskoj trenutno radi 2.100 medicinara stranog porekla

Bez autora
Sep 24 2019

Prema izveštaju Agencije za statistiku Danske, poslednjih nekoliko godina značajno je povećan broj stranih lekara koji rade u toj skandinavskoj zemlji.U bolnicama u Danskoj trenutno radi ukupno 2.100 medicinskih radnika stranog porekla, što je za oko 300 više nego 2017, ili 19 odsto više u odnosu na njihov broj iz 2010. godine. Andreas Rudkjobing, predsednik Udruženja lekara u Danskoj, rekao je da najnoviji podaci ukazuju na sve veću potrebu danskog zdravstvenog sektora za zapošljavanjem lekara specijalista.

U Danskoj trenutno radi 2.100 medicinara stranog poreklaPrema izveštaju Agencije za statistiku Danske (DST), poslednjih nekoliko godina značajno je povećan broj stranih lekara koji rade u toj skandinavskoj zemlji.

U bolnicama u Danskoj trenutno radi ukupno 2.100 medicinskih radnika stranog porekla, što je za oko 300 više nego 2017, ili 19 odsto više u odnosu na njihov broj iz 2010. godine.

Andreas Rudkjobing, predsednik Udruženja lekara u Danskoj, rekao je da najnoviji podaci ukazuju na sve veću potrebu danskog zdravstvenog sektora za zapošljavanjem lekara specijalista.

"Podaci takođe pokazuju da je nemoguće zadovoljiti potrebe samo sa lekarima obučenim u Danskoj, zbog čega je do sada bilo potrebno popuniti slobodna radna mesta sa lekarima koji su diplome stekli u inostranstvu. Danski zdravstveni sistem u potpunosti zavisi od naših kolega iz inostranstva", rekao je Rudkjobing.

Prema podacima DST-a, 18 odsto lekara opšte prakse u ruralnim mestima čine strani državljani koji su stekli kvalifikacije izvan Danske, dok je njihov prosek na nivou cele zemlje nešto niži od devet odsto.

Najviše stranih lekara dolazi iz Nemačke (247), slede Poljska (219), zatim Irak (163), Litvanija (156) i Rusija (109).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik