U Nemačkoj nestašica toalet-papira

Bez autora
Apr 01 2020

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je nestašice nekih artikala u nemačkim radnjama poput toaletnog papira. To ide toliko daleko da čak i groblja prijavljuju krađe ove trenutno u Nemačkoj dragocene potrepštine.

„I do sada se kralo s groblja, oduvek su nestajali metali poput bakra ili mesinga. Ali da se sada iz toaleta na groblju krade papir, to još nismo doživeli”, kaže za  nemački WAZ Rainhold Adrian, koji je u gradskoj upravi Duisburga zadužen za gradska groblja.

Kako bi stali na kraj ovoj pojavi, vlasti su odlučile da toaleti na grobljima budu otvoreni samo za vreme sahrana.

Od početka izbijanja krize zbog pandemije koronavirusa u nemačkim radnjama po pravilu nema nestašica, osim nekoliko artikala: brašna, kvasca, testenina, pirinča i toaletnog papira. I dok se snabdevanje ostalim potrepštinama stabilizovalo, toaletni papir i dalje ostaje deficitarna roba koja plane čim se pojavi na policama trgovina.

Od februara meseca zabeležen je porast prodaje toaletnog papira za 700 odsto.

Kako objašnjavaju u lancu prodavnica „DM”, toaletni papir spada u one artikle koji su se i prethodnih godina unapred poručivali. Za razliku od dobavljača životnih namirnica koji mogu brže da reaguju na porast ili pad potražnje, kod toaletnog papira je to drugačije. Proizvodnja i logistika je na kolenima pred tolikom potražnjom.

Iako lanci supermarketa objašnjavaju da toaletnog papira ima dovoljno u skladištima, kupci i dalje stvaraju zalihe tako da su police još uvek prazne. Većina trgovačkih lanaca je uvela pravilo po kome jedan kupac može da kupi samo jedno pakovanje toaletnog papira

Međutim, ni to nije pomoglo. Ljudi se snalaze tako što je više članova porodice odlazi u kupovinu i na taj način su stvarali višemesečne zalihe.

Postavlja se  pitanje otkud tolika pomama građana Nemačke baš za ovim artiklom?

„Kada se nađemo u situaciji u kojoj se osećamo nemoćno, kada nas obuzmu brige za budućnost, tada mnogi traže neki segment gde mogu imati stvari pod kontrolom. A zaliha toaletnog papira simbolizuje tu kontrolu”, objašnjava psiholog Mihail Hupert za Nemačku novinsku agenciju (DPA). Stvaranje zaliha nekima pomaže i u savladavanju straha.

Zapravo niko ne želi da stvara zalihe, ali isto tako, kako objašnjava Anja Ahciger specijalista za psihologiju ekonomije, niko ne želi ni da ostane bez ovog važnog artikla. Čak i one koji se drže po strani uhvati panika, pa i oni stvore zalihu ukoliko im se za to pruži prilika.

Nemački mediji ovih dana javljaju da je stvaranje zaliha „kulturni fenomen” koji se razlikuje od zemlje do zemlje. I dok su u Italiji kupci poslednjih dana često stajali pred praznim policama za vino, u Holandiji su prodavači zabeležili povećanu potražnju za marihuanom. U Nemačkoj je toaletni papir u međuvremenu postao simbol krize u doba koronavirusa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik