U svetu će se proizvesti 65 miliona automobila

Bez autora
Apr 22 2010

Proizvodnja automobila ove godine u svetu porašće na 65 miliona, sa prošlogodišnjih 57,2 miliona vozila, predvidela je kompanija za analizu tržišta "Prajsvoterhaus Kupers" (PricewaterhouseCoopers - PwC), i tako popravila svoju prethodnu prognozu za dva miliona vozila.Uprkos poboljšanoj proceni, proizvodnja će biti u zaostatku za 66 miliona vozila, koliko je proizvedeno 2008. godine, pre početka svetske ekonomske krize. Automobilsko tržište postepeno počinje da se oporavlja, zahvaljujući oživljavanju svetske privrede, a pokretač rasta prodaje automobila trebalo bi da bude tržište u Severnoj Americi i Aziji, posebno u Kini.

U svetu će se proizvesti 65 miliona automobilaProizvodnja automobila ove godine u svetu porašće na 65 miliona, sa prošlogodišnjih 57,2 miliona vozila, predvidela je kompanija za analizu tržišta "Prajsvoterhaus Kupers" (PricewaterhouseCoopers - PwC), i tako popravila svoju prethodnu prognozu za dva miliona vozila.

Uprkos poboljšanoj proceni, proizvodnja će biti u zaostatku za 66 miliona vozila, koliko je proizvedeno 2008. godine, pre početka svetske ekonomske krize.

Automobilsko tržište postepeno počinje da se oporavlja, zahvaljujući oživljavanju svetske privrede, a pokretač rasta prodaje automobila trebalo bi da bude tržište u Severnoj Americi i Aziji, posebno u Kini.

Prema proceni PwC-a, u Kini bi ove godine proizvodnja automobila trebalo da se poveća na 13 miliona, sa prošlogodišnjih 11 miliona vozila.

Druga agencija za istraživanje tržišta "Džej di pauer" (J.D. Power), nedavno je predvidela da će svetska prodaja automobila ove godine porasti za četiri odsto, na 66,9 miliona vozila.

Kako oni navode, u SAD će prodaja porasti na 11,7 miliona vozila sa prošlogodišnjih 10,4 miliona. U zapadnoj Evropi bi, međutim, zbog završetka programa "staro za novo", prodaja mogla da padne za osam odsto, na 13,7 miliona automobila.

Istočna Evropa mogla bi da doživi blago oživljavanje tržišta automobila, a kako prognozira "Džej di pauer", prodaja će se povećati za jedan procenat, na skoro 3,2 miliona vozila. Na rast će najviše uticati uvođenje prodaje "staro za novo" u Rusiji, gde će prodaja porasti za deset odsto, na 1,6 miliona automobila.

Šef italijanskog "Fijata" Serđo Markione još početkom godine rekao je da svetska automobilska industrija, da bi preživela, mora da smanji proizvodne kapacitete, i to prvenstveno u Evropi. Kako je tada istakao, svetske fabrike automobila su u stanju da proizvedu 94 miliona automobila godišnje, 30 miliona više nego što mogu da prodaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik