Udružuju se Nissan, Renault i Daimler

Bez autora
Apr 06 2010

Japanski Nissan, francuski Renault i nemački Daimler planiraju da uzajamno preuzmu po tri posto akcija u svakoj od kompanija, a sutra će objaviti poslovno povezivanje i udruživanje kapitala.Renault sada poseduje 44,3 posto akcija Nissana, a japanska kompanija ima 15 posto vlasništva francuske kompanije. Prema dogovoru o udruživanju kapitala, Renault i Daimler će uzajamno držati simboličnih po oko tri posto akcija, a Nissan i Daimler će ući u sličan aranžman unakrsne kupovine akcija.

Udružuju se Nissan, Renault i DaimlerJapanski Nissan, francuski Renault i nemački Daimler planiraju da uzajamno preuzmu po tri posto akcija u svakoj od kompanija, a sutra će objaviti poslovno povezivanje i udruživanje kapitala.

Renault sada poseduje 44,3 posto akcija Nissana, a japanska kompanija ima 15 po sto vlasništva francuske kompanije.

Prema dogovoru o udruživanju kapitala Renault i Daimler će uzajamno držati simboličnih po oko tri posto akcija, a Nissan i Daimler će ući u sličan aranžman unakrsne kupovine akcija.

Renault, Nissan i Daimler ukupno su prodali 7,22 miliona vozila u 2009. godini, čime su se našli na trećoj pozici u svetu. Renault i Nissan zajedno razvijaju i liniju električnih vozila nulte emisije štetnih gasova, među kojima je i Nissan leaf, dok Daimler može da doprinese saradnji svojim robusnim dizel motorima za luksuzne automobile i kamione.

Uprkos lošoj prodaji mini-vozila robne marke Smart, Daimler predviđa preokret u poslovanju razmenom delova sa proizvođačima kola koji se oslanjaju na izradu manjih vozila.

Svetski auto-sektor bori se da savlada posrtanje izazvano ekonomskom krizom i pokušava da udružuje snage na razvoju električnih vozila u nadi da će to biti automobili budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik