Vazdušni prevoz putnika lane povećan 8,2 odsto

Bez autora
Feb 02 2011

Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) saopštilo je danas da je obim redovnog vazdušnog prevoza putnika povećan 8,2 odsto prošle godine i da je transport tereta povećan za više od petine, što je dobar signal globalnog privrednog oporavka.IATA, među čijih se 230 članica nalaze "Lufthanza" i "Singapur erlajnz", predviđa da će avioprevoznici u 2010. ostvariti ukupan profit od 15,1 milijardi dolara, a da bi zbog usporene tražnje zarada ove godine mogla pasti na 9,1 milijardu dolara.

Vazdušni prevoz putnika lane povećan 8,2 odstoUdruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) saopštilo je danas da je obim redovnog vazdušnog prevoza putnika povećan 8,2 odsto prošle godine i da je transport tereta povećan za više od petine, što je dobar signal globalnog privrednog oporavka.

IATA, među čijih se 230 članica nalaze "Lufthanza" i "Singapur erlajnz", predviđa da će avioprevoznici u 2010. ostvariti ukupan profit od 15,1 milijardi dolara, a da bi zbog usporene tražnje zarada ove godine mogla pasti na 9,1 milijardu dolara.

Loše vreme u Evropi i Severnoj Americi uticali su na pad tražnje avionskog prevoza krajem minule godine, upozorila je IATA, naglašavajući da je potraznja za putničkim i teretnim prevozom nadmašila nivo zabeležen pre recesije.

Izvršni direktor IATA Đovani Bizinjani izjavio je da svetska privreda napreduje, posle nezapamćenog pada tražnje avionskog prevoza u 2009. Avioprevoznici su okončali prošlu godinu s nešto boljim rezultatima u odnosu na obim prevoza 2008, ali je profitna margina povećana svega 2,7 odsto.

Potražnja za vazdušnim prevozom tereta, kao glavnim pokazateljem kretanja svetske trgovine, bila je 6,7 odsto veća u decembru nego u istom mesecu prethodne godine, nakon rasta od 5,4 procenata u novembru, a u čitavoj prošloj godini je skočila 20,6 odsto, navedeno je u najnovijem mesečnom izveštaju IATA o kretanju aviosaobraćaja.

Svetska trgovinska organizacija (STO) projektovala je globalni oporavak trgovine do 13,5 procenata u 2010. IATA procenjuje da se oko 30 procenata vrednosti svetske trgovine transportuje avionima.

S naraslom tražnjom transporta tereta koji se kretao od 35,2 odsto u maju do 5,8 procenata u novembru, obim avioprevoza se kretao prema uobičajenoj stopi rasta od oko pet do šest procenata godišnje.

Loše vreme u Severnoj Americi i Evropi sprečilo je veći rast potražnje za putovanjima u decembru, kada je obim avioprevoza usporen na 4,9 odsto, sa 8,2 procenata u novembru. U čitavoj 2010. godini obim potražnje sa avionskim putovanjima takođe je porastao 8,2 odsto.

Posle najvećeg pada potražnje u istori avijacije 2009. godine, ponovo je oživeo avionski prevoz u 2010, rekao je Bizinjani.

Severno-američki prevoznici zabeležili su rast od 7,4 odsto, dvostruko više nego godinu ranije, što je doprinelo značajnijem povećanju profita.

Aviokompanije u Evropi imale su lane povećanje putničke potražnje od 5,1 odsto. Evropa je u decembru bila najteže pogođena lošim vremenskim uslovima, čime je potražnja usporena na 3,3 odsto u poređenju sa novembrom.

Prevoznici u azijsko-pacifičkom regionu, koje predvode Kina i Indija, zabeležile su u decembru 9-procentri rast potražnje na godišnjem nivou, objavila je IATA sa sedištem u Ženevi, upozoravajući da bi naredne mesece mogla obeležiti neizvesnost oko cena nafte.

Ranija predviđanja da će profit avioprevoznika u ovoj godni dostići 9,1 milijardu dolara, bila su zasnovana na podatku da će barel nafte koštati 84 dolara.

Najveći decembarski rast stope putničkog prevoza zabeležen je na linijama Bliskog istoka, 14 odsto, a 12 procenata u Africi.

Globalna tražnja avioprevoza nadmašila je kapacitete za 4,4 odsto u putničkom prevozu i 8,9 procenata u trasnportu tereta. Prosečna popunjenost kapaciteta prevoznika bila je prošle godine 78,4 odsto, 2,7 procenata više nego 2009, do je popunjenost aviona za prevoz robe porasla 5,2 odsto, na 53,8 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik