“Viza” i “MasterCard” zajedno uzimali povizije

Bez autora
Jul 16 2012

Dva najveća operatera elektronskih platnih kartica “Viza” i “MasterCard” i neke velike banke pristali su da isplate nizu trgovinskih lanaca u Sjedinjenim Američkim Državama šest milijardi dolara kako bi vansudskim putem regulisali tužbu za navodno dogovaranje provizija koje prodavnice moraju da plaćaju da bi prihvatile njihove kreditne kartice.Sudski postupak je pokrenut još 2005. kada su velike američke trgovinske kuće “Kroger”, “Sejfvej” i “Volgrin” podnele tužbu protiv “Vize”, “MasterCarda” i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga.

“Viza” i “MasterCard” zajedno uzimali povizijeDva najveća operatera elektronskih platnih kartica “Viza” i “MasterCard” i neke velike banke pristali su da isplate nizu trgovinskih lanaca u Sjedinjenim Američkim Državama šest milijardi dolara kako bi vansudskim putem regulisali tužbu za navodno dogovaranje provizija koje prodavnice moraju da plaćaju da bi prihvatile njihove kreditne kartice.

Sudski postupak je pokrenut još 2005. kada su velike američke trgovinske kuće “Kroger”, “Sejfvej” i “Volgrin” podnele tužbu protiv “Vize”, “MasterCarda” i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga.

Trgovine na malo su optužile pomenute operatere i banke za dogovorno povećanje nivoa tih provizija, piše američka novinska agencija AP, a prenosi Tanjug.

Prema uslovima vansudskog poravnanja koje su advokati ocenili kao najveći sporazum protiv kartela u istoriji SAD, operateri elektronskih kartica su se obavezali da snize provizije tokom perioda od osam meseci. Sporazum predstavlja veliku pobedu za trgovinske lance koji se već odavno žale da im budu “ukradene” milijarde dolara na dažbinama koje moraju da plaćaju bankama za svaku kupovinu koja se obavi plastičnim karticama.

Prema podacima Nacionalne federacije trgovaca na malo, najveće američke maloprodajne grupacije, te provizije koštaju trgovine oko 30 milijardi dolara godišnje. Visina tih provizija je bila različita, zavisno od vrste prodavnice i tipa kartica i iznosile su prosečno dva posto vrednosti kupovine.

Izdavaoci kartica su stali u odbranu dažbina kojima opterećuju prodavnice, tvrdeći da trgovine imaju korist od prihvatanja kreditnih i debitnih kartica od potrošača koji često kupuju više kada plaćaju karticama umesto gotovinom ili čekovima, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik