Volkswagen povećava kapital i preuzima Porsche

Bez autora
Mar 23 2010

Nemački proizvođač Volkswagen AG je objavio da će izdati još 65 miliona novih, povlaštenih deonica u cilju povećanja osnovnog kapitala sa obzirom na planiranu integraciju sa automobilskom grupom Porsche.Ukoliko deonice budu prodate po trenutnom kursu od 67,55 eura po deonici, Volkswagen bi zaradio 4,39 milijardi eura. Nadzorni odbor fabrike će doneti odluku kada mu budu predstavljeni detalji vezani za konačnu cenu deonica. Treba napomenuti da povlaštene deonice ne uključuju pravo glasa na skupštini deoničara.

Volkswagen povećava kapital i preuzima PorscheNemački proizvođač  Volkswagen AG je objavio da će izdati još 65 miliona novih, povlaštenih deonica u cilju povećanja osnovnog kapitala sa obzirom na planiranu integraciju sa automobilskom grupom Porsche.

Ukoliko deonice budu prodate po trenutnom kursu od 67,55 eura po deonici, Volkswagen  bi zaradio 4,39 milijardi eura.

Nadzorni odbor fabrike će doneti odluku kada mu budu predstavljeni detalji vezani za konačnu cenu deonica.

Treba napomenuti da povlaštene deonice ne uključuju pravo glasa na skupštini deoničara.

Takođe, cilj je i jačanje finansijske stabilnosti i fleksibilnosti  kao i očuvanje važećeg kreditnog rejtinga kompanije.

Vest o prodaji je već izazvala pad vrednosti deonica najvećeg evropskog proizvođača jer je povećanjem kapitala smanjena vrednost postojećih deonica. Nakon najave povećanja kapitala vrednost deonica pala je 5,1 posto na frankfurtskoj berzi.

Volkswagen je najveća evropska automobilska kompanija i kada Porsche bude uključen u njenu grupu ona će posedovati deset brendova. Brendovi koji čine ovu grupu su Audi, Seat, Škoda, Bentli. Takođe, poseduju i udele u dve velike kompanije koje se bave proizvodnjom kamiona kao što su Nemački Man i Švedska Scania.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik