Watson kupuje Actavis

Bez autora
Apr 26 2012

Watson Pharmaceuticals je sklopio konačan Ugovor o kupovini privatne kompanije Actavis za iznos od približno 4,25 milijardi eura. Kao rezultat ovog spajanja, Watson će postati treća najveća generička kompanija na globalnom nivou sa očekivanim obrtom kapitala u 2012. godini od približno osam milijardi dolara.Actavis, koji je kao samostalna kompanija bio izuzetno pozicioniran i beležio solidan proizvodni rast, komercijalno je prisutan u više od 40 zemalja i tržišta, sa preko 1,000 proizvoda na globalnom nivou.

Watson kupuje Actavis GrupuWatson Pharmaceuticals i Actavis Grupa izdale su zajedničko saopštenje u kome se ističe da je Watson sklopio konačan Ugovor o kupovini privatne kompanije Actavis za iznos od približno 4,25 milijardi eura.

Kao rezultat ovog spajanja, Watson će postati treća najveća generička kompanija na globalnom nivou sa očekivanim obrtom kapitala u 2012. godini od približno osam milijardi dolara.

Actavis, koji je kao samostalna kompanija bio izuzetno pozicioniran i beležio solidan proizvodni rast, komercijalno je prisutan u više od 40 zemalja i tržišta, sa preko 1,000 proizvoda na globalnom nivou. Actavis ima oko 300 projekata u razvojnoj fazi i u 2011. godini proizveo je više of 22 milijarde pojedinačnih farmaceutskih doza. Širom sveta, Actavis ima više od 10.000 zaposlenih a u 2011. godini beležio je prihod od približno 2,5 milijarde dolara.

Kupovina Actavis-a rezultiraće kreiranjem treće najveće generičke kompanije na globalnom nivou, kompletirajući ekspanziju Watson kompanije kao globalne generičke kompanije. Actavis umnogome doprinosi komercijalnoj poziciji Watson-a na globalnom nivou i podrazumeva komplementarni obim proizvoda i mogućnosti u SAD, istakao je Pol M. Bisaro, predsednik i izvršni direktor Watson-a.

Bisaro dalje ističe da u jednoj ovako obimnoj transakciji u komercijalnom smislu, Watson je više nego dvostruko uvećao međunarodnu prisutnost i ojačao komercijalnu poziciju u nekima od ključnih, već utemeljenih tržišta Evrope kao i rastućim tržištima, uključujući centralnu i istočnu Evropu i Rusiju. On dodaje da transakcija ostvaruje Watson-ov strateški cilj širenja poslovanja i diversifikaciju u istinski globalnu kompaniju. Kada se transakcija završi, oko 40 posto prihoda od generičkih proizvoda doći će sa tržišta izvan SAD.

Ovo spajanje predstavlja jednu obimnu finansijsku transakciju, koja ubrzava postojeće stope rasta Watson kompanije u skorijoj budućnosti. U pogledu direktnih protoka novca rast će biti realizovan brzim korakom i pre samog spajanja a previđanja ukazuju da će vise od 300 miliona dolara uštede biti postignuto u periodu od tri godine, po okončanju spajanja kompanija.

U periodu od trenutka sklapanja ugovora do njegove finalizacije, Watson će blisko raditi sa menadžmentom Actavis-a na pripremi brze integracije time ostvarujući potencijale ovog spajanja za Watson i ostvarivanje značajnog pruženog potencijala u cilju osiguranja stabilnog rasta i obrta kapitala vlasnicima deonica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik