Zabranjen "blekberi"?

Bez autora
Aug 15 2010

Više zemalja se u proteklih mesec dana pobunilo protiv korišćenja čuvenog "pametnog" telefona - "blekberija" kompanije RIM, navodeći kao razlog nemogućnost pristupa šifrovanim podacima koji prolaze kroz servere tih telefona.Tako su vlasti Saudijske Arabije prvo zabranile upotrebu telefona "blekberi" u toj zemlji, ali je onda regulatorni organ u sektoru telekomunikacija saopštio da će zasad odobriti upotrebu tog uređaja usled "pozitivnog razvoja događaja". Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju da od oktobra zabrane slanje i primanje i-mejlova i poruka i pretraživanje Interneta na "blekberiju",a pregovori sa kompanijom RIM su i dalje u toku.

Zabranjen "blekberi"?Više zemalja se u proteklih mesec dana pobunilo protiv korišćenja čuvenog "pametnog" telefona - "blekberija" kompanije RIM, navodeći kao razlog nemogućnost pristupa šifrovanim podacima koji prolaze kroz servere tih telefona, prenela je danas agencija AP.

Tako su vlasti Saudijske Arabije prvo zabranile upotrebu telefona "blekberi" u toj zemlji, ali je onda regulatorni organ u sektoru telekomunikacija saopštio da će zasad odobriti upotrebu tog uređaja usled "pozitivnog razvoja događaja".

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju da od oktobra zabrane slanje i primanje i-mejlova i poruka i pretraživanje Interneta na "blekberiju",a pregovori sa kompanijom RIM su i dalje u toku.

Indija, država sa gotovo 1,2 milijarde stanovnika, zapretila je da će blokirati korporativne usluge slanja i-mejlova i poruka, ukoliko RIM do 31. avgusta ne obezbedi veću dostupnost informacija indijskim obaveštajnim i policijskim službama.

U Indoneziji su vlasti zatražile od kompanije RIM da server smesti u tu zemlju zato što strahuju da bi i-mejlovi mogli da budu presretani dok prolaze kroz RIM-ove servere u inostranstvu. Pored toga, i u Libanu vlasti istražuju da li usluge "blekberija" predstavljaju neku opasnost po bezbednost, objavljeno je u toj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik