Zlato na ceni: Ekspanizija kanadskih kompanija

Bez autora
Aug 05 2010

Visoka cena zlata podstiče razvojne planove rudarskih kompanija, tako da je kanadski koncern "Kinros Gold" (Kinross) odlučio da preuzme svog domaćeg konkurenta "Red Bek Majning" (Red Back Mining) za približno sedam milijardi američkih dolara (5,29 milijardi evra).Zahvaljujući toj akviziciji "Kinros Gold" će doći u posed nalazišta zlata u zapadnoj Africi i postaće jedan od najvećih proizvođača tog plemenitog metala na svetu. Ovo spajanje kanadskih kompanija obezbediće "Kinrosu" pristup zapadnoafričkim nalazištima, pošto "Red Bek" upravlja rudnicima u Mauritaniji i Gani...

Zlato na ceni: Ekspanizija kanadskih kompanijaVisoka cena zlata podstiče razvojne planove rudarskih kompanija, tako da je kanadski koncern "Kinros Gold" (Kinross) odlučio da preuzme svog domaćeg konkurenta "Red Bek Majning" (Red Back Mining) za približno sedam milijardi američkih dolara (5,29 milijardi evra).

Zahvaljujući toj akviziciji "Kinros Gold" će doći u posed nalazišta zlata u zapadnoj Africi i postaće jedan od najvećih proizvođača tog plemenitog metala na svetu, prenela je sinoć agencija TASR.

Ovo spajanje kanadskih kompanija obezbediće "Kinrosu" pristup zapadnoafričkim nalazištima, pošto "Red Bek" upravlja rudnicima u Mauritaniji i Gani.

Tako će u vlasništvu te nove kompanije biti 10 rudnika zlata, koji će joj omogućiti da postane četvrta najveća svetska kompanija za proizvodnju tog plemenitog žutog metala, odmah iza kanadskih korporacija "Berik Gold" (Barrick Gold) i "Goldkorp" (Goldcorp) i američkog "Njumont majning"-a (Newmont Mining).

Pre svega je značajno poskupljenje zlata na berzama, na približno 1.200 dolara za finu uncu (31,1 gram), doprinelo značajnim pomeranjima u tom sektoru u ovoj godini, ističu analitičari.

Vodeći proizvođači zlata u svetu, naime, traže mogućnosti daljeg rasta.

Kompanija "Kinros" je u maju već kupila devet procenata udela u firmi "Red Bek", a sada će preuzeti i ostalih 91 odsto te kanadske kompanije.

Pri tome će za nju platiti 17 odsto više u poređenju sa aktuelnim kursom i vrednošću akcija "Red Beka", prenose svetski mediji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik