Zlato prvi put iznad 1.600 dolara

Bez autora
Jul 19 2011

Zlato je danas na berzi metala u Londonu po prvi put u istoriji premašilo cenu od 1.600 dolara za finu uncu (31,1 gram). Ulagači su, zabrinuti zbog sve većih dužničkih problema evrozone i SAD, kupovali zlato koje se smatra sigurnom investicijom u vreme kriza.Zlato je premašilo još jednu granicu, ovaj put onu od 1.600 dolara za uncu, usled toga što su investitori izgubili poverenje u sposobnost političara da izađu na kraj sa dužničkom krizom. Verovatan je dalji rast cene tog metala.

Zlato prvi put iznad 1.600 dolaraZlato je danas na berzi metala u Londonu po prvi put u istoriji premašilo cenu od 1.600 dolara za finu uncu (31,1 gram).

Ulagači su, zabrinuti zbog sve većih dužničkih problema evrozone i SAD, kupovali zlato koje se smatra sigurnom investicijom u vreme kriza.

Zlato je premašilo još jednu granicu, ovaj put onu od 1.600 dolara za uncu, usled toga što su investitori izgubili poverenje u sposobnost političara da izađu na kraj sa dužničkom krizom. Verovatan je dalji rast cene tog metala.

Države članice evrozone će pokušati da na hitnom sastanku 21. jula spreče da Grčka zapadne u bankrot i da u još dublje probleme povuče još neke članice.

Istovremeno se u SAD političari iz redova Republikanske i Demokratske stranke spore oko plana za povećanje limita američkog duga, što je potrebno da bi ta zemlja izbegla tehnički bankrot početkom avgusta.

Analitičari Standard čarterda procenjuju da bi unca zlata do 2020. godine mogla da košta i 5.000 dolara zbog usporavanja proizvodnje i rasta tražnje za račun Kine i Indije. Cenu unce zlata od 2.000 dolara analitičari te kuće očekuju do 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik