Agrobiznis - prilika za strana ulaganja

Bez autora
May 17 2010

Pokrajinski Fond za podršku investicija predstavio je studiju iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u Vojvodini, koja bi trebalo da ukaže na potencijale agrobiznisa u pokrajini. Studiju je izradio Ekonomski institut iz Beograda, a finansirala ga je Austrijska razvojna agencija (ADA). Kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji Vojvodina ima najveće potencijal u Srbiji, jer prednjači po broju investicija u agrobiznisu u odnosu na druge regione u našoj zemlji. Analize su sveobuhvatne i da jasno ukazuju na važnu ulogu poljoprivrede u ekonomiji Vojvodine. Studija je rađena u tri nivoa. Jedan je makroekonomski gde je prikazana uloga poljoprivrede u makroekonomskim kretanjima. Drugi je sektorska studija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, dok je treći takozvani mikronivo. Time su hteli da pokažu stranim investitorima da u Vojvodini već postoje primeri uspešnih ulaganja. U poslednje vreme razgovara se, osim sa evropskim investitorima, i sa privrednicima sa dalekog istoka o investiranju u agrobiznis, tako da ova studija samo treba da bude jedan alat koji će pomagati u tom poslu.

Agrobiznis - prilika za strana ulaganjaPokrajinski Fond za podršku investicija predstavio je studiju iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u Vojvodini, koja bi trebalo da ukaže na potencijale agrobiznisa u pokrajini.

Studiju je izradio Ekonomski institut iz Beograda, a finansirala ga je Austrijska razvojna agencija (ADA).

Kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji  Vojvodina ima najveće potencijal u Srbiji, jer prednjači po broju investicija u agrobiznisu u odnosu na druge regione u našoj zemlji, kažu autori studije. Oni napominju da su analize sveobuhvatne i da jasno ukazuju na važnu ulogu poljoprivrede u ekonomiji Vojvodine.

"Studija je rađena u tri nivoa. Jedan je makroekonomski gde je prikazana uloga poljoprivrede u makroekonomskim kretanjima. Drugi je sektorska studija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, dok je treći takozvani mikronivo. Time smo hteli da pokažemo stranim investitorima da u Vojvodini već postoje primeri uspešnih ulaganja”, objašnjava izvršni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu Dragan Šagovnović.

"U poslednje vreme razgovaramo, osim sa evropskim investitorima, i sa privrednicima sa dalekog istoka o investiranju u agrobiznis, tako da ova studija samo treba da nam bude jedan alat koji će nam pomagati u tom poslu", dodao je direktor VIP Fonda Branislav Bugarski.

Bugarski napominje da je Vojvodina i do sada bila uspešna u agrobiznisu jer, kako kaže, 44 strane kompanije do sada su uložile oko 1,3 milijarde evra u taj sektor, i na taj način  zaposlile 14 hiljada ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik