Analiza turističkog tržišta u Srbiji

Bez autora
Dec 02 2013

Predstavnici Svetskog saveta za putovanja i turizam (World Travel and Tourism Council – WTTC) u saradnji sa institutom Oxford Economics iz Londona za potrebe turizma Srbije realizovali su projekat "Simulirana metodologija satelitskih računa za istraživanje i analizu turističkog tržišta u Srbiji", čiji je rezultat Izveštaj "Serbia Travel & Tourism – Development Potential 2011-2023". Cilj ovog projekta je da se na potpuno nov način kvantifikuje ekonomski uticaj turizma, odnosno da se u merenje doprinosa turizma ekonomiji Srbije uvedu međunarodno priznata metodologija i standardi. Projekat je realizovan uz saglasnost nadležnog ministarstva, odnosno Sektora za turizam. Ovaj Izveštaj prikazuje značaj i mesto turizma u privredi Srbije kroz njegovo direktno i indirektno učešće u BDP-u Srbije, broju zaposlenih, kao i projekcije do 2023. godine.

Analiza turističkog tržišta u SrbijiPredstavnici Svetskog saveta za putovanja i turizam (World Travel and Tourism Council – WTTC) u saradnji sa institutom Oxford Economics iz Londona za potrebe turizma Srbije realizovali su projekat "Simulirana metodologija satelitskih računa za istraživanje i analizu turističkog tržišta u Srbiji", čiji je rezultat Izveštaj "Serbia Travel & Tourism – Development Potential 2011-2023".

Cilj ovog projekta je da se na potpuno nov način kvantifikuje ekonomski uticaj turizma, odnosno da se u merenje doprinosa turizma ekonomiji Srbije uvedu međunarodno priznata metodologija i standardi. Projekat je realizovan uz saglasnost nadležnog ministarstva, odnosno Sektora za turizam. Ovaj Izveštaj prikazuje značaj i mesto turizma u privredi Srbije kroz njegovo direktno i indirektno učešće u BDP-u Srbije, broju zaposlenih, kao i projekcije do 2023. godine.

Na prezentaciji pomenutog Izveštaja, održanoj u prostorijama Turističke organizacije Srbije 20. novembra 2013, prisutnima su se obratili Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede, Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, Helen Marano, VP of Government and Industry Affairs – WTTC, Rochelle Turner, Head of Research – WTTC, David Goodger, Director of Tourism Economics in Europe – Oxford Economics.

Na osnovu podataka iz 2011. godine, turizam direktno učestvuje u BDP-u Srbije sa 1,8 posto, a u ukupnom broju zaposlenih sa 2,4 posto, uzimajući u obzir i indirektne efekte turizma na privredu Srbije, učešće turizma u BDP-u iznosi 5,4 posto, a u ukupnom broju zaposlenih 6 posto. Procene WTTC-a i Oxford Economics-a je da će 2023. godine učešće turizma (direktni + indirektni efekti) u BDP-u Srbije iznositi 6,8 posto, a u ukupnom broju zaposlenih 7,7 posto.

Značaj turizma u svetskim okvira oslikava se kroz sledeće pokazatelje do kojih je došao WTTC:
- U svakom regionu sveta učešće turizma u BDP-u je veće nego učešće  automobilske industrije;
- U svetskom turizmu je direktno zaposleno 98 miliona ljudi, odnosno 6 puta više nego u automobilskoj industriji, 5 puta više nego u hemijskoj industriji i 4 puta više nego u rudarstvu;
- Svaki US dolar potrošen u turizmu doprinosi potrošnji još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje;
- 1 milion dolara turističke potrošnje generiše 2 puta više poslova nego milion dolara potrošen u finansijskom sektoru, komunikacijama ili automobilskoj industriji.

Svetski savet za putovanja i turizam WTTC je organizacija koju čine predstavnici stotinu najistaknutijih međunarodnih korporacija iz oblasti turizma (hotelski lanci, tur-operatori, avio kompanije i dr.), koja za potrebe zainteresovane privrede, lokalnih i regionalnih vlasti, nadležnih institucija i vlada, radi na projektima koji, u skladu sa savremenim svetskim tendencijama, metodologijama i potrebama, doprinose unapređenju turizma. Za razliku od WTTC, UNWTO predstavlja organizaciju čiji članovi su nadležna ministarstva iz oblasti turizma. Usluge WTTC-a do sada je koristilo preko 180 zemalja širom sveta.

Izveštaj "Serbia Travel & Tourism – Development Potential 2011-2023" može se preuzeti sa internet stranice WTTC-a, kao i sa sajta Turističke organizacije Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik