APV: Novi konkursi za podršku poljoprivredi

Bez autora
Mar 20 2014

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je juče dva konkursa za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i time, praktično, započeo ovogodišnju konkursnu sezonu. Otvoreni su konkursi za bespovratna sredstva za plasteničku proizvodnju i za protivgradne mreže, u iznosu od 594 miliona dinara. Ti konkursi bili su i povod za konferenciju za novinare, na kojoj su pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu govorili o planiranim aktivnostima i sredstvima koja su u AP Vojvodini namenjena razvoju agrara. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u budzetu za 2014. godinu, ima više od 6,5 milijardi dinara za programe za koje je procenjeno da su prioritetni za razvoj najznačajnije privredne grane u Vojvodini. Sredstva koja se raspodeljuju preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu su takozvana sredstva ruralnog razvoja i ona su bepovratna, po modelu koji je jedinstven u Republici Srbiji.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu započeo sa podsticajima agraru u 2014.Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je juče dva konkursa za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i time, praktično, započeo ovogodišnju konkursnu sezonu.

Otvoreni su konkursi za bespovratna sredstva za plasteničku proizvodnju i za protivgradne mreže, u iznosu od 594 miliona dinara. Ti konkursi bili su i povod za konferenciju za novinare, na kojoj su pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu govorili o planiranim aktivnostima i sredstvima koja su u AP Vojvodini namenjena razvoju agrara.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u budzetu za 2014. godinu, ima više od 6,5 milijardi dinara za programe za koje je procenjeno da su prioritetni za razvoj najznačajnije privredne grane u Vojvodini. Sredstva koja se raspodeljuju preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu su takozvana sredstva ruralnog razvoja i ona su bepovratna, po modelu koji je jedinstven u Republici Srbiji.

Podrška Pokrajine poljoprivrednicima u Vojvodini, kako se čulo na pres konferenciji, sastoji se iz četiri linije finansiranja. To su bespovratna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, povoljne kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, sa do 2 odsto kamate, namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima, dugoročni krediti za razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije koje daje Razvojni fond Vojvodine i garancije koje daje Garancijski fond Vojvodine za komercijalne kredite za kupovinu zemljišta. Na taj način će vojvođanska poljoprivreda, do kraja ove godine, realizovati investicije u vrednosti od 40 miliona evra.

Naime, u skladu sa zakonom o podsticajima u poljoprivredi, u AP Vojvodini se u oblasti poljoprivrede mogu obezbeđivati samo investicije, jer direktna plaćanja po hektaru i po grlu stoke obavljaju se na nivou države. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ta mogućnost investiranja i podizanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, zajednički je cilj Pokrajinskog sekretarijata i samih poljoprivrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik