Arizona tuži Google zbog prikupljanja podataka o korisnicima

Bez autora
May 28 2020

Američka savezna država Arizona podnijela je tužbu protiv Googlea, tvrdeći da se služio "obmanjujućim" i "nepoštenim" metodama kako bi prikupio podatke o lokaciji potrošača za potrebe oglašavanja.

„Kada potrošači pokušaju aktivirati opciju izuzimanja od Googleovog prikupljanja podataka o lokaciji, tvrtka ih na različite načine nastavlja prikupljati i koristiti za ostvarivanje zarade, zamećući tragove o takvoj praksi“, objasnio je Brnovich svojedobno u intervjuu za Washington Post.

Državni tužitelj Arizone traži nadoknadu štete, ne precizirajući kakva bi ona trebala biti. U Googleu odbacuju navode o kompromitiranoj zaštiti korisničkih podataka.

„Čini se da su podnositelji tužbe, državni tužitelj i odvjetnici čije su naknade vezane za uspjeh predmeta koji zastupaju, pogrešno okarakterizirali naše usluge", istaknuo je u priopćenju glasnogovornik američkog tehnološkog diva.

"Uvijek smo u proizvode ugrađivali opcije zaštite privatnosti proizvode i osiguravali snažnu kontrolu podataka o lokaciji“, tvrdi on.

Državni tužitelj savezne američke države Novi Meksiko Hector Balderas već je u veljači tužio Google, tvrdeći da njegov obrazovni softver prikuplja osobne podatke mladih bez potrebnog roditeljskog pristanka.

Vodeća svjetska tražilica prodaje prijenosna računala Chromebook školama diljem svijeta, i to u paketu s besplatnim ili jeftinim softverskim paketom G Suite for Education, koji uključuje e-mail i alate za pisanje.

Nova tužba protiv popularne tražilice vremenski se poklopila s pojačanim regulatornim nadzorom tehnoloških kompanija širom svijeta, u čijem su fokusu metode poslovanja i praćenja podataka o korisnicima, napominje Reuters.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik