Automobili samo na struju?

Bez autora
Feb 12 2012

Vožnja budućnosti ranije je zamišljana tako što će se svi automobili kretati na električni pogon. A sada su naučnici otišli korak napred - osmislili su električne puteve. Ako bi počela da se primenjuje nova tehnologija, to bi značilo da bi elektronski automobili mogli da se oslobode baterija sa kojima imaju vrlo ograničenu dužinu vožnje. Zbog njih ovi futuristički modeli moraju često da se parkiraju i pune, pa su nepraktični. Mašahiro Hanazava iz „Tojotine“ laboratorije u Japanu razvio je sa kolegama iz laboratorije sistem koji emituje struju kroz čelične pojase postavljene u točkovima i metalnoj ploči na ulici. Da bi testirali gubitak energije dok prolazi kroz gumu točkova, Hanazava i njegov kolega Takaši Ohira napravili su laboratorijski eksperiment u kome su ispod i u točkove postavili metalne ploče. Manje od 20 odsto ukupno proizvedene struje izgubljeno je u gumama. Uz dovoljno struje, njihov sistem bi mogao da pokreće prosečan automobil. Ovi naučnici sada razvijaju prototipe malih dimenzija kako bi dokazali svoju teoriju. Ali priznaju da je u njihovom sadašnjem modelu gubitak energije, ipak, mnogo veći nego kod pogona na baterije.

Automobili samo na struju?Vožnja budućnosti ranije je zamišljana tako što će se svi automobili kretati na električni pogon.

A sada su naučnici otišli korak napred - osmislili su električne puteve. Ako bi počela da se primenjuje nova tehnologija, to bi značilo da bi elektronski automobili mogli da se oslobode baterija sa kojima imaju vrlo ograničenu dužinu vožnje.

Zbog njih ovi futuristički modeli moraju često da se parkiraju i pune, pa su nepraktični.

Mašahiro Hanazava iz „Tojotine“ laboratorije u Japanu razvio je sa kolegama iz laboratorije sistem koji emituje struju kroz čelične pojase postavljene u točkovima i metalnoj ploči na ulici.

Da bi testirali gubitak energije dok prolazi kroz gumu točkova, Hanazava i njegov kolega Takaši Ohira napravili su laboratorijski eksperiment u kome su ispod i u točkove postavili metalne ploče.

- Manje od 20 odsto ukupno proizvedene struje izgubljeno je u gumama - kaže Ohira.

Uz dovoljno struje, njihov sistem bi, objašnjavaju, mogao da pokreće prosečan automobil. Ovi naučnici sada razvijaju prototipe malih dimenzija kako bi dokazali svoju teoriju. Ali priznaju da je u njihovom sadašnjem modelu gubitak energije, ipak, mnogo veći nego kod pogona na baterije.

Postoje, međutim, i protivnici ovakve ideje. Džon Bojs, inženjer sa Univerziteta u Oklandu, na Novom Zelandu, napominje da bi ovakav sistem sa metalnim pločicama na putu morao da ima 50.000 volti kako bi pokretao automobile. A to je jednako struji koja se koristi za elektrošokove. Malo ko bi, smatra on, želeo da se kreće takvim putevima.

Skupa inovacija

Pojedini naučnici smatraju da bi bilo skupo raskopati ulice da bi se instalirala potrebna oprema. Možda bi to moglo da bude urađeno na autoputevima, a na ostalima da se eletrični automobili kreću uz pomoć baterija. A tako jako elektromagnetno polje, smatra, moglo bi da stvori haos i u radu drugih električnih uređaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik