Bentli ulaže 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila

Bez autora
Jan 26 2022

Kompanija Bentli Motors planira da uloži 2,5 milijardi funti (oko 3,4 milijarde dolara) tokom narednih 10 godina u proizvodnju luksuznih potpuno električnih automobila, saopštio je danas taj britanski proizvođač vozila s tradicijom dugom 102 godine.

Investicija će obuhvatiti istraživanje i razvoj i značajno osavremenjavanje Bentlijevog istorijskog fabričkog kampusa u Kruu (Engleska) do 2032. godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Proizvodni kamp u Kruu je jedini Bentlijev montažni pogon na globalnom nivou.

Bentli, koji je u vlasništvu nemačkog Folksvagena, najavio je plan elektrifikacije vozila još 2020. godine u okviru svog programa transformacije „Posle 100-te”, koji takođe uključuje postizanje potpune karbonske neutralnosti proizvodnje do 2030, a sada je prvi put obelodanio i iznos investicije.

Prvo Bentlijevo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025. godine, precizira se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ovo je veliki iskorak za britanskog proizvođača automobila, koji je poznat po svojim ultraluksuznim vozilima sa osmocilindričnim i 12-cilindričnim motorima koji koštaju po nekoliko miliona dolara, ocenjuje Si-En-Bi-Si.

Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, Bentli će se oslanjati na hibridna električna vozila tokom perioda tranzicije na elektrificirane modele, a od 2026. namerava da nudi i potpuno električne automobile.

Kompanija je izvestila da je prošle godine prodala 14.659 vozila, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020, u kojoj je zabeležena rekordna prodaja od 11.206 automobila i SUV vozila, uprkos globalnoj krizi s nestašicom čipova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik