Besplatno slanje novca iz inostranstva

Bez autora
Apr 18 2013

Direktor Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković potpisala je Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji ove kancelarije i Privredne banke Beograd, koji će omogućiti besplatno otvaranje i administriranje dinarskih i deviznih računa za dijasporu, Srbe u regionu i klijente koji doprinose ispunjenju planova iz nadležnosti Kancelarije. Privredna banka će, pored besplatnog transfera novca, obezbediti i telefonsku liniju i elektronsku adresu putem kojih će zainteresovani moći da dobiju besplatne informacije o mogućnostima deviznog i finansijskog poslovanja i ulaganja u Srbiji. Istraživanja Svetske banke pokazuju da su naši građani iz dijaspore prošle godine u Srbiju poslali 2,7 milijardi evra kroz doznake, pri čemu se procenjuje da je taj iznos i veći, s obzirom na to da se novac pored legalnih kanala šalje i neformalnim načinima. Potpisani protokol o saradnji će doprineti usmeravanju transfera veće količine novca u formalne kanale, kao i proširenju ponude finansijskih usluga u Srbiji.

Besplatno otvaranje i održavanje dinarskih i deviznih računa za dijasporuDirektor Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković potpisala je Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji ove kancelarije i Privredne banke Beograd, koji će omogućiti besplatno otvaranje i administriranje dinarskih i deviznih računa za dijasporu, Srbe u regionu i klijente koji doprinose ispunjenju planova iz nadležnosti Kancelarije.

Privredna banka će, pored besplatnog transfera novca, obezbediti i telefonsku liniju i elektronsku adresu putem kojih će zainteresovani moći da dobiju besplatne informacije o mogućnostima deviznog i finansijskog poslovanja i ulaganja u Srbiji.

Drašković je podsetila na to da je program rada Kancelarije, između ostalog, zasnovan na ideji da ekonomsko povezivanje treba da bude jedan od prioriteta Srbije u odnosima sa dijasporom i Srbima u regionu.

Istraživanja Svetske banke, kako je navela, pokazuju da su naši građani iz dijaspore prošle godine u Srbiju poslali 2,7 milijardi evra kroz doznake, pri čemu se procenjuje da je taj iznos i veći, s obzirom na to da se novac pored legalnih kanala šalje i neformalnim načinima.

Ona je ocenila da će potpisani protokol o saradnji doprineti usmeravanju transfera veće količine novca u formalne kanale, kao i proširenju ponude finansijskih usluga u Srbiji.

Prema njenim rečima, doznake i ostali privatni transferi značajnija su stavka u platnom bilansu Srbije od direktnih stranih ulaganja.

Kancelarija radi i na drugim načinima poboljšanja ekonomske saradnje sa dijasporom, ukazala je ona i navela primer povezivanja predstavnika dijaspore sa lokalnim zajednicama u matici kroz projekat zavičajnih udruženja.

Na ovom projektu, kako je podsetila, Kancelarija radi zajedno sa lokalnim samoupravama osnivajući lokalne kancelarije za dijasporu, koje treba da budu baza za investicije male i srednje vrednosti.

Drašković je istakla da su prvi takvi projekti započeti povezivanjem zavičajnih udruženja Nišlija iz Čikaga sa gradom Nišom, udruženja iz Beča sa gradom Požarevcom, uz napomenu da se radi i na povezivanju dijaspore u Moskvi sa Kruševcom.

Takođe, u izradi je i baza uspešnih poslovnih ljudi srpskog porekla u dijaspori, dodala je ona i najavila da će krajem godine biti organizovana i konferencija pod nazivom "Stručni potencijal dijaspore i transfer znanja".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik