Bez privatizacije vojnih fabrika

Bez autora
Mar 24 2010

Vlada Srbije ne razmišlja o prodaji ili privatizaciji vojnih fabrika, jer su one od suštinske važnosti za sistem odbrane, a time i za državu. Pošto je naša vojna industrija najveća u regionu, treba je razvijati da proizvodi i sofisticiranije vrste naoružanja i opreme. Narednih meseci očekuju se novi ugovori vojne industrije za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od više stotina miliona evra sa poslovima ugovorenim nekoliko godina unapred. Fabrika Krušik ove godine ima više posla nego u prošloj i to u proizvodnji onih elemenata koji donose veći profit. Ne razmišlja se o preseljenju "Krušika" i privatni sektor neće moći da ulaže u vojnu industriju ali će imati prilike da bude kooperant u toj proizvodnji navodeći primer "Zastave oružja" iz Kragujevca.

Bez privatizacije vojnih fabrikaVlada Srbije ne razmišlja o prodaji ili privatizaciji vojnih fabrika, jer su one od suštinske važnosti za sistem odbrane, a time i za državu, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

On je posle susreta sa rukovodstvom fabrike Krušik i gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem ocenio i da, pošto je naša vojna industrija najveća u regionu, treba je razvijati da proizvodi i sofisticiranije vrste naoružanja i opreme.

Šutanovac je rekao da se narednih meseci očekuju novi ugovori vojne industrije za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od više stotina miliona evra sa poslovima ugovorenim nekoliko godina unapred.

Šutanovac je istakao da fabrika Krušik ove godine ima više posla nego u prošloj i to u proizvodnji onih elemenata koji donose veći profit.

On je rekao da se ne razmišlja o preseljenju "Krušika" i dodao da privatni sektor neće moći da ulaže u vojnu industriju ali će imati prilike da bude kooperant u toj proizvodnji navodeći primer "Zastave oružja" iz Kragujevca.

Šutanovac je ukazao da je problem Krušika to što ima dug prema državi za razne fondove i zato sada predstoji da Vlada taj dug konvertuje za vlasništvo u fabrici.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar je rekao da Vojska Srbije (VS) nastoji da obezbedi stanove za zaposlene i istakao da "88 odsto pripadnika Četvrtog centra za obuku VS u Valjevu nema rešeno stambeno pitanje".

On je najavio da će u Valjevu, u dogovoru sa rukovodstvom grada biti urađen pilot projekat da se više od 30 hetktara kasarne i poligona "Peti puk" isparceliše na parcele od po pet do šest ari i omogući pripadnicima Vojske i drugih državnih službi da na njima počnu individualnu stambenu izgradnju za koju će biti obezbeđeni krediti.

Po istom principu stanove će tu moći da grade i zaposleni u MUP-u, zdravstvu i školstvu, kazao je Šutanovac.

Na današnjem sastanku je, prema rečima Šutanovca, dogovoreno da se Dom Vojske u Valjevu da na upravljanje gradu, u zamenu za određeni broj stanova.

Šutanovac je precizirao da je procena Poreske uprave da Dom vojske vredi 52 miliona dinara, a da pet stanova, koji se daju, vrede 17 miliona i da će Dom vojske biti predat u vlasništvo Valjeva, tek kad se Vojsci daju stanovi u preostaloj razlici u vrednosti.

On je rekao da će prostor valjevske kasarne "Kadinjača" takođe biti opredeljen za stambenu izgradnju, gde će, slično kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu, građevinsko zemljište biti ponuđeno investitorima u zamenu za izgrađene stanove.

"Na tom prostoru u Beogradu ćemo dobiti 21 odsto izgrađene stambene površine, što u Valjevu verovatno neće biti moguće zbog tržišne vrednosti nekretnina", objasnio je Šutanovac.

Šutanovac je ranije danas u Valjevu položio vence na spomenike pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i žrtvama vazdušnih NATO udara na SRJ iz Valjevskog kraja, koji su počeli na današnji dan 1999. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik