Brefor: Garancije Svetske banke za Srbiju

Bez autora
Feb 20 2011

Srbija je jedna od svega triju zemalja kojima je Svetska banka do sada odobrila garancije za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu. Ove garancije su i način da Svetska banka podrži poboljšanje uslova poslovanja i reformu privatnog i finansijskog sektora u Srbiji. Glavna svrha je da se pomogne Vladi Srbije da pristupi međunarodnim finansijskim tržištima i da obezbedi finansiranje pod povoljnijim uslovima nego kroz domaći bankarski sektor. Sa ovom garancijom vlada može značajno da smanji trošak zajma. Može da ga otplaćuje na duži period i uz manje kamate. To nije bitno samo zato što može potencijalno da refinansira dospela, skuplja dugovanja, jeftinijim uslovima, već i zato što oslobađa resurse domaćih banaka. Naime, sredstva koja bi ranije bila uložena u državne hartije, ovako mogu da idu u privatni sektor.

Brefor: Garancije Svetske banke za SrbijuSrbija je jedna od svega triju zemalja kojima je Svetska banka do sada odobrila garancije za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu.

Ove garancije su i način da Svetska banka podrži poboljšanje uslova poslovanja i reformu privatnog i finansijskog sektora u Srbiji - kaže, za "Novosti", Lu Brefor, šef kancelarije Svetska banke u Srbiji.

* Šta praktično znači taj projekat garancija za razvoj privatnog i finansijskog sektora?

- Glavna svrha je da pomognemo Vladi Srbije da pristupi međunarodnim finansijskim tržištima i da obezbedi finansiranje pod povoljnijim uslovima nego kroz domaći bankarski sektor.

* Zašto je to važno?

- Sa ovom garancijom vlada može značajno da smanji trošak zajma. Može da ga otplaćuje na duži period i uz manje kamate. To nije bitno samo zato što može potencijalno da refinansira dospela, skuplja dugovanja, jeftinijim uslovima, već i zato što oslobađa resurse domaćih banaka. Naime, sredstva koja bi ranije bila uložena u državne hartije, ovako mogu da idu u privatni sektor.

* Kakve su kamate tih povoljnijih kredita i koliki je period otplate?

- Mnogo su niže od onih pod kojima je vlada mogla da pozajmi novac kod domaćih banaka i drugih domaćih izvora. Period otplate je dvostruko veći. Do sada se Vlada zaduživala na dve do tri godine, a sada će kredit otplaćivati čak šest godina, što smanjuje godišnju ratu. Krajem prošle godine organizovano je međunarodno nadmetanje. Nekoliko velikih svetskih banaka dostavilo je svoje ponude, i Vlada je odabrala, kao najpovoljniju, ponudu Sosijete ženeral banke za obezbeđivanje ovog zajma. Kamata je otprilike na nivou polovine onih koje su do sada važile.

* Prilikom odobravanja garancije, Srbija je ocenjena kao zemlja koja je sprovela reforme u ključnim oblastima. Kojim?

- Prvo, u uslovima poslovanja. Poslovno okruženje je važno pitanje u Srbiji, koja se polako oporavlja od krize. Njime se privlače investitori. Ova garancija podržava regulatorne reforme i pojednostavljenje procedura. Na primer, ukidanje nepotrebnih propisa privatnom sektoru omogućiće uštede od oko 120 miliona evra godišnje. Druga oblast je finansijski sektor. Najzad, podržava se smanjenje rizika u bankarskom sektoru. Banke u Srbiji su pokazale priličnu otpornost prema krizi u poređenju sa drugim zemljama, ali želimo da podržimo dalje reforme kako bi taj sektor postao još jači.

* Kažete da je jedna od oblasti poslovno okruženje, a baš izveštaj Svetske banke Srbiju po tom pitanju smešta tek na 89. mesto u svetu...

- Reforme su dug proces i mi bismo želeli da on teče brže. Više od 300 preporuka je stiglo iz tima koji sprovodi "giljotinu propisa", a dve trećine se primenjuje. Ali, vlada je odobrila i preostale, i očekujemo da će početi svi da se sprovode. Donošenje "giljotine propisa" uticaće na bolje uslove poslovanje i očekujemo da će Srbija u narednom izveštaju biti bolje rangirana. U našem izveštaju ima oblasti u kojima je Srbija veoma dobro ocenjena. Ima i onih u kojima je loša, pre svega po pitanju izdavanja građevinskih dozvola.

* Srbija je do sada bila redovan platiša, ali samo ove godine država je prodala hartije u vrednosti većoj od 70 milijardi dinara za pokrivanje minusa. Da li možemo da imamo problem zbog otplate dugova?

- Ne. Uvereni smo da Srbija nije dostigla nivo duga koji je ugrožava. Postoje zemlje, investitori i međunarodne organizacije koji su prezaduženi. Srbija nije među njima. Dug jeste porastao, ali je porastao i bruto domaći proizvod, pa je kapacitet države veći. Nismo zabrinuti da bi Srbija mogla da dospe u probleme sa otplatom duga.

* Potpuno ste sigurni u to?

- Dodatno nas u tako nešto uverava i činjenica da vlada određenim, nedavno donetim merama, koje je podržao i parlament, održava fiskalnu disciplinu. Utvrđen je dozvoljeni nivo deficita i javnog duga. To je osiguranje da Srbija neće dostići, niti preći prihvatljivi i razumni nivo duga. Naravno, nastavićemo da pratimo situaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik