Britance će lečiti glasovni asistent

Bez autora
Jul 11 2019

Britanska državna zdravstvena služba udružuje se sa "Amazonom" radi pružanja medicinskih saveta za uobičajena oboljenja poput migrene i gripa i to putem Alekse, glasovnog asistenta američkog tehnološkog diva, a s ciljem da se pomogne većem broju pacijenata kod kuće i da se srežu troškovi. Plan je da se pacijentima - posebno starijim osobama, slepima i onima koji nisu u mogućnosti da pristupe internetu preko tradicionalnih uređaja - putem korišćenja glasovne komande obezbedi dostupnost informacijama koje je verifikovala Nacionalna zdravstvena služba, saopštila je britanska vlada. Sporazum između dve strane bi mogao da ublaži pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu tako što će smanjiti potrebu za odlaskom kod lekara.

Britance će lečiti glasovni asistentBritanska državna zdravstvena služba udružuje se sa "Amazonom" radi pružanja medicinskih saveta za uobičajena oboljenja poput migrene i gripa i to putem Alekse, glasovnog asistenta američkog tehnološkog diva, a s ciljem da se pomogne većem broju pacijenata kod kuće i da se srežu troškovi.

Plan je da se pacijentima - posebno starijim osobama, slepima i onima koji nisu u mogućnosti da pristupe internetu preko tradicionalnih uređaja - putem korišćenja glasovne komande obezbedi dostupnost informacijama koje je verifikovala Nacionalna zdravstvena služba (NHS), saopštila je britanska vlada, izveštava Rojters.

Sporazum između dve strane bi mogao da ublaži pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu tako što će smanjiti potrebu za odlaskom kod lekara.

S ovim dogovorom "Amazon" nastavlja širenje u zdravstvenom sektoru, nakon kupovine onlajn apoteke "PilPek" (PillPack) prošle godine i uspostavljanja saradnje s "Berkšir Hatavejem" i "JPMorgan Čejs" u Sjedinjenim Državama s ciljem smanjenja zdravstvenih troškova za stotine hiljada njihovih zaposlenih, navodi Rojters.

Britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok rekao je da milioni ljudi već postavljaju pitanja Aleksi i drugim glasovnim asistentim o zdravstvenim tegobama i da on želi da osigura da oni u odgovoru dobiju najbolji medicinski savet.

Dodao je da će ovaj servis biti podržan čvrstim pravilima o privatnosti kako bi se zaštitila tajnost podataka o pacijentima.

NHS je dragocena institucija za mnoge Britance, koja obezbeđuje usluge od rutinskih konsultacija do operacija spasavanja života. Međutim, suočava se sa rastućim finansijskim pritiskom u svetlu sve većeg priliva pacijenata i budžetskih ograničenja.

Lekar opšte prakse, koji se često naziva "porodičnim lekarom", obično je prva instanca kojoj se obraća osoba koja se oseća loše.

Helen Stouks-Lampard, predsednica Kraljevskog koledža za lekare opšte prakse, kaže da bi tehnologija glasovnog asistenta mogla da oslobodi više lekarskih termina za pacijente kojima je to najpotrebnije.

Amazonovi uređaji koji omogućavaju pristup glasovnom asistentu Aleksa, kao što su "Ećo" i "Ećo Dot", koštaju u rasponu od oko 50 funti do više od 200 funti.

Algoritam američke kompanije koristi informacije sa NHS-ovog veb sajta za davanje odgovora na glasovna pitanja tipa: "Aleksa, kako da lečim migrenu?", ili "Aleksa, koji su simptomi malih boginja?", navodi britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik