Čak 68 odsto radnika Silicijumske doline izmoreno radom od kuće

Bez autora
Oct 20 2020

Više od dve trećine tehnoloških radnika Silicijumske doline oseća se više "pregorelo" u odnosu na period kada su radili iz kancelarije, piše Business Insider.

Anketa je sprovedena na čet aplikaciji Blind, a ispitano je 3.023 zaposlenih kompanija kao što su Amazon, Microsoft, Google, i Facebook. Čak 68 odsto njih je izjavilo kako ih je istrošio rad od početka pandemije, prenosi Startit.

Čini se da je najgora situacija u Fejsbuku i Guglu, gde je 81, odnosno 79 odsto radnika izjavilo kako radi mnogo više nego što je to bio slučaj prošle godine.

Ne samo da je procenat zaposlenih koji se ovako osećaju veoma visok, već je zabeležen i njihov rast. Blind je u februaru sproveo sličnu anketu, a tada je od 3.921 ispitanika njih 61 odsto odgovorilo da je pregorelo od rada. Kao razloge su najčešće navodili preveliku količinu posla, nedovoljne nagrade, i manjak kontrole koju imaju nad svojim radom.

Istraživanje koje je je Startit Dnevnik sproveo u avgustu dalo je bitno drugačije rezultate. Tada je tek svaka deveta osoba zaposlena u IT firmama, marketinškim agencijama, i malim i srednjim preduzećima izjavila da nakon pandemije ne želi da nastavi da radi od kuće.

U Silicijumskoj dolini kao jedna od najvećih prednosti izdvojeno je smanjeno vreme koje se provodi u putu između kuće i kancelarije (gde ljudi provode i po tri sata dnevno u prevozu). Međutim, ovo je zamenjeno strahom od korona virusa, gubitka posla i finansijske nesigurnosti.

"Rad od kuće stvara stres koji mnogi nisu mogli da predvide. Ljudima je teško da se isključe iz ‘kancelarije’ nakon radnog vremena, i nisu u stanju da sebi obezbede period u kome neće razmišljati o poslu", izjavio je psiholog IT kompanije Control Risks za Business Insider.

U još jednom istraživanju Blind-a, koje se bavilo balansom između privatnog i poslovnog života, više od pola od 5.500 ispitanika izjavilo je da je ovaj balans narušen od početka pandemije.

"Nekada je postojala razlika između posla i života kod kuće, ali je ona sada nestala. Mi ne radimo od kuće, već samo živimo na poslu", izjavio je radnik Gugla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik