Cene neće rasti: Tržište nekretnina u Srbiji stabilno i u 2020.

Bez autora
Jan 05 2020

Cene nekretnina u Srbiji će u ovoj godini najverovatnije ostati na sadašnjem nivou i ne očekuje se veći rast, kažu u Građevinskoj komori Srbije. Prvo da se rast cena uspori, a onda za godinu, dve sledi pad, kažu eksperti iz prodaje.Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić navodi da ima dosta završenih objekata u kojima struktura nekretnina nije tako povoljna, imajući u vidu da se sada traže manji stanovi.

"Imamo dosta završenih objekata, ali struktura nekretnina nije tako povoljna za ono što se traži, a traže se manji jednosobni, jednoiposobni i dvosobni stanovi. Cene nekretnina u ovoj godini ostaće na ovom nivou, možda u zonama gde je veća potražnja bude neki manji skok ali će biti identične kao u 2019. godini", rekao je Rodić za Tanjug.

Ističe da su stanovi tržišna kategorija i da kada ima više stanova i cene padaju, mada dosta toga zavisi od kreditne moći građana.

Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina održnoj prošlog meseca u Beogradu rečeno je da trši[te nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo, i da je sve veća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata.

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj kući za nekretnine CBRE Nebojša Nešovanović rekao je tada Tanjugu da se što se tiče cena nekretnina, očekuje da će rast usporiti ove godine.

"Ne može se očekivati pad, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu", naglasio je on.

U narednih godinu dana, nada se da će rast cena usporiti i da će se tržište stabilizovati, a tek za oko dve godine očekuje korekcije.

Novi Beograd - novi centar prestonice

Najveća potražnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i može se očekivati da će se najviše graditi tu, naročito u Bloku 65.

"Taj deo praktično postaje novi centar grada, a projekat "Beograd na vodi" značajan je i zbog toga da održi ravnotežu", rekao je on.

Govoreći o tržnim centrima on je kazao da postoji mogućnost gradnje još jednog i da se navike potrošača menjaju.

Ranije je 85 odsto tržnih centara pripadalo trgovini, a sada se maloprodajni prostor smanjuje, a počinju da dominiraju dodatni sadržaji za zabavu i razonodu.

On je rekao da su trendovi slični u celom regionu i tržiste nastavlja sa rastom.

"Očekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tržište i dalje dinamično raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Takođe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti", rekao je Nešovanović.

Kako kaže, maloprodaja je prilično popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji.

"Kod nas se i dalje razvija i očekujemo da bude popunjena za godinu do dve", naveo je on i dodao da u Srbiji vlada povećana tražnja za kancelarijskim prostorom, jer se mnogi iz šireg regiona sele u našu zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik