Cene stanova stabilne, ponuda dobra

Bez autora
Feb 25 2016

Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, tržište je počelo da se oporavlja i stabilno je. Stručnjaci kažu da je sada pravi trenutak za kupovinu, jer nas sledeće godine čeka rast cena kvadrata. U prošloj i na početku ove godine je zabeležen rast štednje u dinarima, kao i pad kamate na stambene kredite. Najveći udeo u štednji građana i dalje imaju devizni depoziti. Štednja u dinarima nije oporezovana za razliku od devizne štednje, a u toku prošle i pretprošle godine su značajno smanjene kamate na deviznu štednju koje sada iznose oko jedan odsto. Nekretnine su ponovo atraktivne kao investicija. Krajem prošle i početkom ove godine zabeležen je blagi rast prometa nekretnina i očekuje se da se taj trend nastavi, s obzirom na to da je ponuda stanova u novogradnji dobra.

Cene stanova stabilne, ponuda dobraNakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, tržište je počelo da se oporavlja i stabilno je. Stručnjaci kažu da je sada pravi trenutak za kupovinu, jer nas sledeće godine čeka rast cena kvadrata.

- U prošloj i na početku ove godine je zabeležen rast štednje u dinarima, kao i pad kamate na stambene kredite. Najveći udeo u štednji građana i dalje imaju devizni depoziti. Štednja u dinarima nije oporezovana za razliku od devizne štednje, a u toku prošle i pretprošle godine su značajno smanjene kamate na deviznu štednju koje sada iznose oko jedan odsto. Nekretnine su ponovo atraktivne kao investicija - rekao je predsednik Upravnog odbora Klaster nekretnina Nenad Đorđević za „Blic“.

Krajem prošle i početkom ove godine zabeležen je blagi rast prometa nekretnina i očekuje se da se taj trend nastavi, s obzirom na to da je ponuda stanova u novogradnji dobra.

- Tokom ove godine osetićemo efekte primene novih odredbi Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenja elektronske građevinske dozvole, koja će doprineti smanjenju vremena koje protekne od kupovne građevinskog zemljišta do završetka objekta na njemu - kaže Đorđević.

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i ostalim većim gradovima u Srbiji se najviše prodaju jeftiniji, manji stanovi na periferiji, kao i stanovi i kuće na boljim lokacijama u gradu.

Za ponudu novih stanova posetite rubriku Novogradnja, na najvećem oglasniku nekretnina u Srbiji, Nekretnine.rs.

Kupovina novog stana

Prednosti:

- Brzo useljenje (ukoliko kupujete stan u završenoj zgradi)

- Nije potrebno renoviranje i dodatno ulaganje

- Povraćaj PDV-a za kupce prvog stana u iznosu od 10 odsto

- Prilikom prodaje već prometovanih stanova se plaća porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5 odsto, te je povraćaj PDV-a prilikom kupovine prvog stana veći od uštede ostvarene oslobađanjem od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava

Mane:

- Kupci koji ne mogu da ostvare pravo na povraćaj PDV-a moraju da plate veći iznos poreza prilikom kupovine novog stana

- Prilikom kupovine stanova u novim zgradama koje nisu završene u momentu zaključivanja kupoprodajnog ugovora, kupci preuzimaju deo rizika u slučaju da investitor zapadne u teškoće i ne bude u stanju da završi zgradu

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik