Četiri puta uvećana dinarska štednja od 2012. godine

Bez autora
Oct 08 2019

Štednja građana u dinarima danas je u Srbiji četiri puta veća nego pre sedam godina, što je, između ostalog, rezultat stabilnog finansijskog sistema i sprovedenih strukturnih reformi, izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić. Ona je na 19. Ekonomskom samitu Srbije istakla i da je u proteklom periodu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost sistema. Zahvaljujući tome, ocenila je, u Srbiji danas građani lakše i bolje žive, a privredni subjekti posluju u stabilnom okruženju povoljnom za poslovanje. Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, ukazuje Stanićeva. Ona je podsetila da je inflacija šestu godinu za redom na niskom nivou i navela da građani sve više štede u dinarima, pa je tako dinarska štednja danas četri puta veća nego 2012. godine.

Četiri puta uvećana dinarska štednja od 2012. godineŠtednja građana u dinarima danas je u Srbiji četiri puta veća nego pre sedam godina, što je, između ostalog, rezultat stabilnog finansijskog sistema i sprovedenih strukturnih reformi, izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Ona je na 19. Ekonomskom samitu Srbije istakla i da je u proteklom periodu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost sistema.

Zahvaljujući tome, ocenila je, u Srbiji danas građani lakše i bolje žive, a privredni subjekti posluju u stabilnom okruženju povoljnom za poslovanje.

"Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama", ukazuje Stanićeva.

Ona je podsetila da je inflacija šestu godinu za redom na niskom nivou i navela da "građani sve više štede u dinarima, pa je tako dinarska štednja danas četri puta veća nego 2012. godine".

Prema njenim rečima, strukturnim reformama kreiran je povoljan poslovni ambijent koji privlači strani kapital, tako da je Srbija prva među zemaljama u regionu po prilivu stranih direktnih investicija (SDI).

Viceguvernerka je ukazala i da se veći deo ostvarene dobiti u Srbiji koristi za reinvestiranje, oko 60 procenata.
Prema njenoj oceni, to dodatno govori u prilog povoljnim uslovima poslovanja u Srbiji.

Ona je navela da su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu danas dva puta niže, a privredi tri puta niže nego 2013. godine. Srbija je, ističe, danas na korak od postizanja investicionog rejtinga.

"Prema oceni agencije Fič povećanje kreditenog rejtinga Srbije rezultat je očuvanja cenovne stabilnosti, fiskalne discipline, kontinuiranog jačanja bankarskog sektora i unapređenja poslovne klime", rekla je Dragana Stanić.

Kada je reč o domenu inovacija, navela je da je Narodna banka Srbije u proteklom periodu izmenila set zakonskih normi i uvela brojne novine, kao i da je, na inicijativu guvernerke, ovih dana pokrenula i aktivan dijalog sa blokčejn zajednicom u Srbiji.

NBS razmatra i pokretanje inovacionog haba čiji bi cilj bio identifikovanje i unapređenje startap sistema za sve privredne delatnosti.

Drugog dana 19. Ekonomskog samita u Beogradu, na panelu posvećenom bankarskom sistemu, predstavnici banaka koje posluju u Srbiji kažu da je bankarski sektor prepoznao sve prednosti novih tehnologija kako bi unapredio efikasnost i zadovoljio potrebe potrošača.

Naveli su da je digitalizacija unela velike i organizacione i kadrovske promene u banakrski sektor i naglasili da banke moraju da budu inovatori, da se menjaju u skladu s razvojem novih tehnologija, da uvode nove usluge za klijente i budu im na usluzi 24 sata dnevno.

Sve nove platne usluge nastale pod uticajem savremenih tehnologija, kako kažu, izmeštaju se iz ekspoziture banke i usmeravaju na druge kanale, a banke su prepoznale sve prednosti savremene tehnologije.

Procenjuju da će se u Srbiji nastaviti trend ukrupnjavanja bankarskog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik