ChatGPT će programere ostaviti bez posla

Bez autora
Feb 07 2023

U proteklih nekoliko mjeseci ChatGPT aplikacija koja se oslanja na vještačku inteligenciju postala je veoma popularna širom svijeta.

Za samo mjesec dana od lansiranja broj aktivnih korisnika je dostigao brojku od 2 miliona.  Brzorastuća popularnost je premašila i onu koju je svojevremeno zabilježio TikTok.

Toliko je popularan da su serveri pod ogromnim pritiskom kako bi opslužili sve zainteresovane korisnike. Koliki je veliko interesovanje za sve ono što može da uradi ChatGPT i popularnost koju danas uživa, najbolje govori odluka OpenAi kompanije koja stoji iza ove aplikacije, da uvede premijum pretplatu za zahtevnije korisnike u iznosu od 20 US$ mjesečno.

ChatGPT je daleko više od servisa za jednostavnu komunikaciju po principu pitanja i odgovora. Zapravo se odlikuje izuzetnim logičkim mogućnostima, pa u nekom domenu bez problema može zamijeniti ljudski rad i radnu snagu. Nazanimljivije je da se to ne odnosi na neki prost rad i jednostavna zanimanja, već visokostručne poslove koji zahtijevaju kvalifikovanu radnu snagu. Onu vrstu poslova sa tradicionalno visokim palatama. Zanimanja kao što su programeri, kreatori sadržaja i slična visokostručna zanimanja.

Jedan od insajdera posjeduje čak i listu zanimanja koje je ChatGPT sposoban da zamijeni. U pitanju su tehnički poslovi kao što su razvoj softvera, web programeri, kompjuterski programeri, naučnici koji se bave analizom podataka. Svi oni mogu biti vrlo lako zamijenjeni tehnologijom vještačke inteligencije poput ChatGPT servisa. On se izuzetno dobro pokazao u oblastima gdje je potrebno precizno izračunavanje brojeva, prenosi Fast Technology.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik