Cijena cvijeća u BiH porasla, a prodaja pada zbog manje kupovne moći

Bez autora
Feb 22 2021

Cvijeće koje stiže u BiH cvjećarnice iz inozemstva ove godine skuplje je za 20 do 30 posto nego prije pandemije koronavirusa, potvrdili su za Nezavisne novine cvjećari i uvoznici.

Dok cijene cvijeća rastu, vrijednost uvezene robe se smanjuje, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Tibor Klindić, iz banjalučkog cvjećarstva Klindić, ističe da je potražnja za cvijećem pala, dok su cijene domaćeg cvijeća porasle, ali ne kao cijene cvijeća iz uvoza.

I Izmir Ljuca iz tvrtke Otoka bambus iz Sarajeva, koja se bavi uvozom i distribucijom cvijeća iz Italije i Nizozemske, kaže da je u proteklom razdoblju došlo do gubitka klijenata i otežane proizvodnje, što je utjecalo na cijenu i prodaju.

“Došlo je do poskupljenja zato što je došlo do smanjenja obujma posla, odnosno do propadanja nekih proizvođača. Cijene cvijeća su povećane, ali potražnja nije, naprotiv, vrlo su otežani uvjeti poslovanja zbog smanjene kupovne moći građana”, objašnjava Ljuca.

Iz tvrtke Šarić iz Livna, koja se također bavi uvozom cvijeća iz inozemstva, kažu da je dosta proizvođača ispalo s tržišta jer nisu imali kome prodati robu.

Prema podacima UIO BiH, lani je u BiH je zabilježeno smanjenje uvoza cvijeća za oko 606.000 KM (oko 310.000 eura), te je uvoz vrijedio 5,3 milijuna KM (oko 2,7 mil. eura), dok je 2019. vrijednost uvoza bila 5,9 milijuna KM (oko 3 mil. eura).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik