Čokolada sve gorča

Bez autora
May 09 2011

Najslađi proizvodi uskoro bi mogli da zagorčaju zalogaj sladokuscima. Jer, kakao masa, glavna sirovina za konditore, skuplja je na svetskim tržištima čak za petinu. Ipak, najveći problem za domaće proizvođače su, kako tvrde stručnjaci, cene domaćih sirovina - mleka u prahu i šećera. Njihovo učešće u gotovom proizvodu varira od 15 do čak 60 odsto. Za godinu dana rast sirovina na svetskoj berzi je značajan, ali najveći problem u konditorskoj industriji predstavljaju poskupljenja mleka, kao i šećera, proizvoda koji su zaštićeni enormno visokim prelevmanima i carinama. I to je mnogo veći problem zbog procenta učešća u ceni proizvoda, nego, recimo, kakao. Upravo iz tih razloga su cene domaćih konditora i nekonkurentne.

Čokolada sve gorčaNajslađi proizvodi uskoro bi mogli da zagorčaju zalogaj sladokuscima. Jer, kakao masa, glavna sirovina za konditore, skuplja je na svetskim tržištima čak za petinu.

Ipak, najveći problem za domaće proizvođače su, kako tvrde stručnjaci, cene domaćih sirovina - mleka u prahu i šećera. Njihovo učešće u gotovom proizvodu varira od 15 do čak 60 odsto.

- Za godinu dana rast sirovina na svetskoj berzi je značajan, ali najveći problem u konditorskoj industriji predstavljaju poskupljenja mleka, kao i šećera, proizvoda koji su zaštićeni enormno visokim prelevmanima i carinama - tvrdi Miroljub Aleksić, predsednik Grupacije za konditorsku industriju PKS.

- I to je mnogo veći problem zbog procenta učešća u ceni proizvoda, nego, recimo, kakao.

Upravo iz tih razloga su, prema rečima Aleksića, cene domaćih konditora i nekonkurentne.

- Sirovine su u startu skuplje 30 odsto kod nas nego u svetu - naglašava Aleksić.

- Nije slučajno da pojedini pogoni izmeštaju svoju proizvodnju, a mnogi manji proizvođači je i gase.

Takvi uslovi poslovanja nesumnjivo se brzo odraze i na cene slatkiša u Srbiji, a procena proizvođača je da će cena domaćih čokolada, napolitanki, namaza, vafli i bombona poskupeti za još pet do osam odsto. Poskupljenju slatkiša doprinose i gotovo duplo veće cene šećera, brašna, mleka u prahu, raznih aditiva, ali i skupljeg goriva i gasa...

Domaći slatkiši, inače, već su poskupeli početkom godine, a u zavisnosti od proizvođača, mlečna čokolada od 100 grama sada je od 88 do 138, dok za tvrde bombone treba izdvojiti od 37 do 69, a za napolitanke od 62 do 96 dinara.

Slabljenje kupovne moći stanovništva smanjilo je ukupnu potrošnju konditorskih proizvoda i domaćih i uvoznih za čak 14 odsto.

Lane je izvozom slatkiša ostvaren suficit od 47,3 miliona dolara, 25 odsto više nego prethodne godine, a ukupna spoljotrgovinska razmena konditorskih proizvoda bila je 138,4 miliona dolara. Utešno je što je izvoz porastao za tri odsto i što je u ovom periodu ostvaren suficit od 47,3 miliona dolara, za četvrtinu više nego prethodne godine.

Dažbine

Predstavnici konditorske industrije Srbije traže od države da ukine posebne carinske dažbine - prelevmane na uvoz mleka u prahu, da bi mogli da održe proizvodnju i povećaju izvoz i konkurentnost.

- Domaće mleko u prahu je 20 do 30 odsto skuplje od onog koji plaćaju svi ostali proizvođači konditora van Srbije, a koji svoje proizvode prodaju na našem tržištu - napominje Aleksić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik