Da bi bio seljak potrebno je da popuniš 10 dokumenata

Bez autora
Dec 29 2019

Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati četiri puta i smanjiti prateće troškove za 80 procenata ukoliko bi ona sa papira prešla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a. Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno ili se više puta ponavljaju ili postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta "Podrška reformi administrativnih procedura" koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. NALED tvrdi da službenici podatke zatim ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do greške i kašnjenja u isplati subvencija.

Da bi bio seljak potrebno je da popuniš 10 dokumenataAdministrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati četiri puta i smanjiti prateće troškove za 80 procenata ukoliko bi ona sa papira prešla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a.

Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60% nepotrebno ili se više puta ponavljaju ili postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta "Podrška reformi administrativnih procedura" koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

NALED tvrdi da službenici podatke zatim ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do greške i kašnjenja u isplati subvencija.

" Preporuka NALED-ove Sive knjige 'e-Agrar' predviđa softversko rešenje gde bi umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama, životinjama i kulturama koje gaji", rekao je član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Kako je istakao ukupni trošak za poljoprivrednike tako bi bio smanjenj sa 133 miliona dinara na 19 miliona dinara, a prosečno vreme prolaska kroz proceduru sa 280 minuta na 75 minuta.

Preko portala ili uz podršku servisnih centara podnosili bi se i zahtevi za subvencije pa bi se i rešenje dobijala na isti način, a softver bi kontrolisao ispravnost unetih informacija uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i drugih organa.

Na inicijativu NALED-a Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo obavezne godišnje obnove registracije, osim u slučaju promene podataka, koja je nosila trošak od gotovo 750 miliona dinara.

U registru poljoprivrednih proizvođača je više od 430.000 gazdinstava od kojih je 376.000 aktivno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik