Da li je "jugo" zaista najgori

Bez autora
Mar 17 2010

Amerikanci vole da mrze "jugo". Kako je automobil koji je prošao sve rigorozne testove dospeo na listu najgorih? Šta bi bilo da su u Ameriku ikada stigli ruska "lada“ ili češka "škoda“? Sama činjenica, piše profesor Vuić, da je "jugo“ prodavan u SAD znači da je bio daleko, daleko bolji od mnogih drugih automobila. Američki preduzetnik Malkolm Briklin je "kriv" što su 1985. godine za "Zastavu“ čuli i Amerikanci, koji su i nadenuli ime "jugo” (Yugo) automobilu koji je stigao iz male egzotične zemlje. Bio je to najjeftiniji novi auto na američkom tržištu - koštao je samo 3.995 dolara! Svi su poludeli za jeftinim "mališanom“ - za samo godinu dana prodato je 160.000 komada!

Da li je "jugo" zaista najgoriAmerikanci vole da mrze "jugo", piše magazin "Tajm" (The Time) u osvrtu na knjigu "Uspon i pad najgoreg automobila u istoriji", profesora istorije sa Vudbridž koledža u Virdžiniji, Džejsona Vuića.

"Šta mora da se nalazi u svakom 'jugu'? Red vožnje za autobuse!", kaže vic, jedan od bezbroj, o jedinom našem automobilu koji je prešao "baru" i vremenom dospeo na razne liste najgorih automobila na svetu. Profesor Vuić, ali i magazin "Tajm“, pokušali su da ustanovi razlog.

Kako je automobil koji je prošao sve rigorozne testove dospeo na listu najgorih? Šta bi bilo da su u Ameriku ikada stigli ruska "lada“ ili češka "škoda“? Sama činjenica, piše profesor Vuić, da je "jugo“ prodavan u SAD znači da je bio daleko, daleko bolji od mnogih drugih automobila.

Američki preduzetnik Malkolm Briklin je "kriv" što su 1985. godine za "Zastavu“ čuli i Amerikanci, koji su i nadenuli ime "jugo” (Yugo) automobilu koji je stigao iz male egzotične zemlje.

Bio je to najjeftiniji novi auto na američkom tržištu - koštao je samo 3.995 dolara! Svi su poludeli za jeftinim "mališanom“ - za samo godinu dana prodato je 160.000 komada!

Ali, euforija je trajala kratko. "Jugomanija“ je brzo utihnula, a list piše da je automobil, zapravo, bio žrtva sopstvenog uspeha.

Lošem imidžu je doprinelo mnogo toga: od činjenice da je bio najjeftiniji (a automobil je statusni simbol, naročito u Americi), pa do toga da je dolazio iz komunističke zemlje.

O njegovim lošim performansama su svi pričali, čak ni niska cena nije bila opravdanje, a vicevi o "jugu“ su nicali kao pečurke posle kiše.

"Zašto 'jugo' ima grejače na zadnjem staklu? Da se ne bi zaledile šake onoga ko ga gura!"

Sa po jednim vicem o "jugu” počinje svako poglavlje knjige profesora Vuića.

Međutim, piše "Tajm“, ti vicevi bi se mogli odnositi i na "fiat punto“, na primer.

Da li će tako proći i jeftini "tata nano“ kada iz Indije sledeće godine stigne u SAD, pita list i istovremeno odgovara potvrdno.

Ljudi će, verovatno, stajati u redu da kupe nov mali, jeftini automobil, a onda će nakon nekog vremena, krenuti loše ocene, kritike, vicevi...

Ima samo jedan brisač, vrata kao da su zalepljena, gume su veličine pice... pričaće svi, ne razmišljajući da je reč o automobilu koji košta svega 2.500 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik