Deset razloga zašto turisti trebaju odmah posjetiti BiH

Bez autora
Apr 07 2014

Na blogu Worldofwanderlust.com objavljeno je deset razloga zašto turisti trebaju čim prije posjetiti BiH. Kako navode na Worldofwanderlust.com historiju Bosne i Hercegovine čini kompleksna mješavina kulture, religije i neosporive ljepote zelenila prirode i krovova raznovrsnih boja. Dok se većina medija fokusira na turbulentnu prošlost i granice države koje se stalno mijenjaju, Bosna i Hercegovina kakvu danas vidimo je mnogo više od toga i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja je možda jedna od najpodcjenjenijih država u Evropi, bez velikih gužvi turista u gradovima (još uvijek!), piše worldowanderlust.com. Ovo je deset razloga zašto turisti moraju posjetiti BiH: Vraćanje u prošlost - Bosna i Hercegovina ima nešto što se rijetko gdje pronalazi. To turistima nudi novo iskustvo gdje će se osjećati kao da su se vratili u prošlost. Ljudi voze sporije, povrće i bilje raste u vrtovima, zrak je čist, svako svakog poznaje, i odmah počnete cijeniti jednostavne stvari u životu.

Deset razloga zašto turisti trebaju odmah posjetiti BiHNa blogu Worldofwanderlust.com objavljeno je deset razloga zašto turisti trebaju čim prije posjetiti BiH. Kako navode na Worldofwanderlust.com historiju Bosne i Hercegovine čini kompleksna mješavina kulture, religije i neosporive ljepote zelenila prirode i krovova raznovrsnih boja.

Dok se većina medija fokusira na turbulentnu prošlost i granice države koje se stalno mijenjaju, Bosna i Hercegovina kakvu danas vidimo je mnogo više od toga i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja je možda jedna od najpodcjenjenijih država u Evropi, bez velikih gužvi turista u gradovima (još uvijek!), piše worldowanderlust.com.

Ovo je deset razloga zašto turisti moraju posjetiti BiH:

Vraćanje u prošlost

Bosna i Hercegovina ima nešto što se rijetko gdje pronalazi. To turistima nudi novo iskustvo gdje će se osjećati kao da su se vratili u prošlost. Ljudi voze sporije, povrće i bilje raste u vrtovima, zrak je čist, svako svakog poznaje, i odmah počnete cijeniti jednostavne stvari u životu.

Jednostavno ljepota i epski krajolici

Bosna i Hercegovina ima sve: zelenilo krajolika, netaknutu prirodu, nevjerovatan pogled i krasne šume koje su dom vukova i divljih životinja. Na jugu ćete naći malu obalu, sa kristalno čistom vodom, ali većina zemlje je dom koji predstavlja slikovit krajolik koji se mijenja na gotovo svakom koraku.

Topla dobrodošlica u dom

"Ono što sam odmah primijetio prilikom dolaska u Blagaj, u Hercegovinu, je najtoplija i najgostoljubivija dobrodošlica na koju sam naišao u Evropi", napisao je autor bloga. Pansion koji je iznajmio u malom ribarskom naselju je bio smješten samo 12 km od Mostara.

"Pansion vodi četveročlana porodica koja me primila s kafom i čokoladom, te su me upoznali sa područjem i okolnim mjestima. Uputili su me u udobnu sobu gdje su mi svako jutro servirali doručak. Tokom boravka, često smo pili kafi i jeli slatkiše u poslijepodnevnim satima, ali su mi i pomagali u obilascima okolnog područja", napisao je autor.

Budite aktivni

Ukoliko želite voziti bicikl, šetati ili plivati, sve to možete učiniti. Aktivnosti ovise o vremenskim prilikama, ali tokom cijele godine možete pronaći neku sportsku aktivnost u kojoj možete učestvovati. Proljeće je idealno vrijeme za izlet i istraživanje okolice, jer nema puno turista, a vremenski uslovi su idealni.

Sve je jeftino

Budžet je često glavna prepreka za putovanje, ali ako putujete u Bosnu i Hercegovinu prestanite razmišljati o budžetu. Smještaj i hrana su jeftini, u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Jednostavno možete dan provesti za 30-50 dolara dnevno.

Kvalitetna hrana

Ne samo da je hrana kvalitetna, nego su kvalitetne namirnice koje se koriste za proizvodnju hrane. Mještani kažu da je sva hrana organska i da je sve iz domaće proizvodnje. Možete probati sok od naranče, paradajz, i sve drugo što vam padne na pamet.

Središnja baza za istraživanje Balkana

Smještaj u blizini Mostara, u Blagaju, je bio odličan izbor zbog blizine zemalja i gradova. Iz Blagaja je lako otići u Mostar, Dubrovnik (Hrvatska) i Budvu (Crna Gora). To su tri mjesta koja autor bloga preporučuje turistima da posjete.

Raznovrsnost

Sarajevska kultura, ljepota prirode i topla dobrodošlica u selima…Gdje god pogledate Bosna i Hercegovina je toliko raznolika i privlačna, tako da je veoma teško izdvojiti samo jedan aspekt u ovoj zemlji kao poseban.

Turizam je još uvijek u razvoju

Rat koji je završio 1995. godine je ostavio trajan utjecaj na turizam. To je strašno razdoblje u historiji Bosne s više od 100.000 ljudi koji su izgubili živote tokom rata. I danas su vidljive posljedice rata u cijeloj zemlji, s napuštenim zgradama, i rupama od metaka na zidovima. Ali ne treba promatrati sadašnjost kao odraz tog perioda. Iz godine u godinu sve je više posjetioca koji otkrivaju ljepotu, i samo je pitanje vremena kada će turizam krenuti u petu brzinu. Idealno je vrijeme da posjetite BiH.

Posjetom Bosni i Hercegovini pomažete budućnost ove zemlje

Bosna i Hercegovina je imala turbulentnu prošlost i sada se teško riješiti te reputacije. Posjetom ovoj lijepoj državi ne samo da pomažete ekonomiju, nego i jačate turizam, budućnost i njen prosperitet. Bez sumnje, vrata turizma su ponovo otvorena, ali je država u mnogome podcijenjena, jer zaista ima mnogo toga za ponuditi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik