Digitalni domovi su realnost

Bez autora
May 05 2010

Ulaskom u novi vek digitalni dom, ili tačnije digitalizovani dom, prosto se otrgao iz nacrta donedavno futurističkih vizija smelih arhitekata i proizvođača tehnologija, i gotovo preko noći postao svakodnevica mnogih savremenih stanara. Čak i mnogih ovdašnjih, sa prilično jadnim prosekom stambene realnosti većine građana, u kome i tek solidno tehnički opremljen dom predstavlja svojevrsnu ulaznicu za višu klasu. Jasno je, međutim, da računari i druge savremene informaciono-komunikacione tehnologije neminovno postaju podrazumevani segment životnog prostora sutrašnjice. "Konzervativni" Evropljani su, dokumentovano je još pre pet godina, svoju ljubav prema tehnologijama iskazivali stavljanjem u isti kontekst sa umetničkim delima ili vrednim nameštajem u kući. Istraživanja kazuju da je među zidovima prosečnog doma u Evropi tada bilo u proseku sedam digitalnih tehnoloških uređaja i, prema podacima istraživačke kuće "Future brand", najzastupljeniji komadi bili su PC računari, DVD plejeri, digitalni fotoaparati i mobilni telefoni.

Digitalni domovi su realnostUlaskom u novi vek digitalni dom, ili tačnije digitalizovani dom, prosto se otrgao iz nacrta donedavno futurističkih vizija smelih arhitekata i proizvođača tehnologija, i gotovo preko noći postao svakodnevica mnogih savremenih stanara.

Čak i mnogih ovdašnjih, sa prilično jadnim prosekom stambene realnosti većine građana, u kome i tek solidno tehnički opremljen dom predstavlja svojevrsnu ulaznicu za višu klasu. Jasno je, međutim, da računari i druge savremene informaciono-komunikacione tehnologije neminovno postaju podrazumevani segment životnog prostora sutrašnjice.

"Konzervativni" Evropljani su, dokumentovano je još pre pet godina, svoju ljubav prema tehnologijama iskazivali stavljanjem u isti kontekst sa umetničkim delima ili vrednim nameštajem u kući. Istraživanja kazuju da je među zidovima prosečnog doma u Evropi tada bilo u proseku sedam digitalnih tehnoloških uređaja i, prema podacima istraživačke kuće "Future brand", najzastupljeniji komadi bili su PC računari, DVD plejeri, digitalni fotoaparati i mobilni telefoni. Štaviše, 60 odsto domova bilo je pretplaćeno na usluge digitalne televizije, 19 odsto njih imalo je bežičnu internet vezu u kući, 25 odsto slušalo je digitalni radio, a 35 odsto populacije koristilo MP3 plejer. Sa izuzetkom mobilnih telefona, ali i digitalne televizije - gotovo slično kao u Srbiji danas, pet godina kasnije.

Zemljotres

U epicentru pravog cunamija tehnike i informatizacije životnog prostora, na kome su i računari doplovili u životni prostor bio je u početku - televizor. Iako je kod nas, čini se, TV prijemnik u većini domova i dalje neprikosnoveni vladar, u razvijenijim zemljama se sa probojem širokopojasnog interneta, posebno među mlađom populacijom, na prestolu našao PC.

Jer, iako se kućni računar svoj vrtoglavi uspon započeo kačenjem na taj isti TV aparat, koji je tada služio umesto monitora, vremenom je osvajao sve funkcije asortimana tehnike oko TV-a: video i DVD plejera i rekordera, namenskih konzola za TV i video igre, kao i muzičkog stuba ili bar audio-komponenti koje uvek bile negde u blizini. Danas je jedan računar u stanju da gotovo sve pobrojane funkcionalnosti obezbedi sam i potpuno odomaći termin "multimedija".

Fiksiranje

Prema nekom nasleđu konvencionalnog uređenja doma, "IT tehnika" je dolaskom PC-ja svoj kutak pronašla za radnim stolom, u nekoj od prostorija, ili pak, kod malobrojnijih srećnika - u zasebnoj radnoj sobi. Povod za prvo ozbiljnije preispitivanje ovih principa zadala je pojava interneta, odnosno eventualna udaljenost radnog stola i telefonskog priključka koji je u početku bio neophodan za povezivanje, preko dial-up veze. Dalje, sa brzinom pristupa i bežičnim vezama, računar je još agresivnije osvajao i dečje ali i spavaće sobe zbog mogućnosti dopisivanja, dostupnosti muzike i filmova, ali i telefoniranja preko interneta, "Jutjuba", socijalnih mreža... A onda opet, nazad pred TV, ovog puta digitalan i visoke definicije...

Upravo takva izmešana (r)evolucija ističe dva fundamentalna trenda i potrebe savremenih stanara koje tehnologije, uz estetski doživljaj i dizajn, svakako treba da zadovolje - za mobilnošću i umrežavanjem. Televizije već ima i preko interneta, ali bez prenosivih računara, kompjuterski kutak ostaje jedini koncept informatizacije životnog prostora. Uz dodatak tehnologije bežičnog umrežavanja, pak, komfor može neograničeno da poraste, čak i u manjim prostorima.

Obe tehnologije su već dovoljno pristupačne i njihovim spojem dobija se najfleksibilniji i najsrećniji odgovor na različite potrebe različitih članova domaćinstva savremenih domova. I teško je reći da li više koristi donose u malim ili velikim stanovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik