Direktna šteta od uvođenja taksi 298 miliona evra

Bez autora
Aug 22 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo je podatak da je za devet meseci, koliko su na snazi takse Prištine, iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju plasirano za 298 miliona evra manje robe nego u istom periodu prethodne godine. Ljajić je precizirao da se to odnosi na period od 21. novembra prošle do 21. avgusta ove godine, i napomenuo da se na dnevnom nivou isporuči za 1,087 miliona evra manje robe nego pre uvođenja taksi. Prema njegovim rečima, to je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja u okruženju zameniti naše proizvode svojim, a drugi razlog jeste negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije, naveo je potpredsednik Vlade.

Direktna šteta od uvođenja taksi 298 miliona evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo je podatak da je za devet meseci, koliko su na snazi takse Prištine, iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju plasirano za 298 miliona evra manje robe nego u istom periodu prethodne godine.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug precizirao da se to odnosi na period od 21. novembra prošle do 21. avgusta ove godine, i napomenuo da se na dnevnom nivou isporuči za 1,087 miliona evra manje robe nego pre uvođenja taksi.

Prema njegovim rečima, to je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga.

Prvi je taj što će privrednici iz zemalja u okruženju zameniti naše proizvode svojim, a drugi razlog jeste negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije, naveo je potpredsednik Vlade.

On je poručio da će, u skladu sa tim, biti potrebno mnogo vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa, čak i ako se takse ukinu.

Ljajić je izrazio očekivanje da bi, u najboljem slučaju, takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.

U nedostatku stvarnih ekonomskih rezultata, pitanje uvođenja taksi će se nametnuti kao jedino dostignuće kako bi se došlo do političkih poena i glasova, zaključio je potpredsednik Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik